Limon ve Elma İhracı Artık Kayda Bağlı
Ticaret Bakanlığı, iç piyasa dengesini korumak ve gıda arz güvenliğini sağlamak amacıyla limon ve elmayı “İhracı Kayda Bağlı Mallar” listesine ekledi.
Ticaret Bakanlığı, limon ve elmanın ihracatını yakından izlemek üzere yeni bir düzenlemeyi yürürlüğe aldı. Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren düzenlemeyle, “limon ve tatlı limonlar” ile “elma” ihracatı artık kayda bağlandı.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, gıda arz güvenliğinin sağlanmasının sadece yerli üretimle değil, dış ticaret politikalarıyla da mümkün olduğu vurgulandı. "İç piyasa fiyatlarının makul seviyelerde tutulması, spekülatif hareketlerin önlenmesi ve yerli üretimin korunması" amacıyla dış ticaret araçlarının devreye alındığı belirtildi.
Açıklamada, Tarım ve Orman Bakanlığı ile yapılan değerlendirmeler sonucu limon ve elma fiyatlarındaki dalgalanmaların iç piyasayı zorladığı ifade edilerek, bu nedenle ihracatlarının kontrol altına alınmasının gerekli görüldüğü kaydedildi.
"Limon ve tatlı limonlar" ile "elma", ihracatın yakından takibinin yapılabilmesi ve gerekli görülmesi halinde tedbirlerin derhal alınabilmesi amacıyla "İhracı Kayda Bağlı Mallar" listesine dâhil edilmiştir."
Geçmişte zeytinyağı, domates salçası, tavuk eti ve yumurta gibi ürünlerde de benzer uygulamalara gidildiği hatırlatılan açıklamada, bu tür düzenlemelerin tüketici refahının korunmasına ve iç piyasa istikrarının tahkim edilmesine hizmet ettiği belirtildi.
“Adil ticaret, uygun fiyat, piyasa dengesi ve maliyet esaslı fiyat disiplini” çerçevesinde hareket edildiği ifade edilen açıklamada, spekülasyon ve stokçuluğa kesinlikle geçit verilmediği ve verilmeyeceği vurgulandı.
Bakanlık ayrıca, gerektiğinde sadece ihracatla değil, ithalatla ilgili enstrümanların da devreye alınabileceğini belirtti. Piyasa disiplinini bozan girişimlere karşı “kararlı ve net” bir tutum sergileneceği kaydedildi.
Kaynak: