"Libyalılar devrimin 6. yılında ilk günkü hedeflerinin peşinde"

"Libyalılar devrimin 6. yılında ilk günkü hedeflerinin peşinde"

Libya Yeniden Entegrasyon ve Kalkınma Programı Genel Müdürü Sakızlı:- "Libyalılar, devrimin altıncı yılında hala ilk günkü hedeflerinin gerçek olmasını umuyor. Demokrasi, sivil devlet ve refah"- "Öncelikle kendi aramızda uzlaşmalıyız. Devlet inşasını, güv

ANKARA (AA) - SELEN TEMİZER - Libya Yeniden Entegrasyon ve Kalkınma Programı Genel Müdürü Mustafa Sakızlı, devrimin 6. yılında hala ilk günkü hedeflerini gerçekleştirmeyi umduklarını belirterek, devlet inşası ve güvenliğin sağlanması için tüm tarafların uzlaşması gerektiğini söyledi.

Libya hükümetine bağlı genel müdürlükte görevinde yoğun çalışmalar yürüten Sakızlı, Libya devriminin 6. yıl dönümünde AA muhabirinin sorularını telefonla yanıtladı.

42 yıl boyunca adalet, demokrasi ve refahtan yoksun yaşayan Libya halkının Kaddafi rejimini devirdiğini hatırlatan Sakızlı, "Ben de devrimcilerden biriydim. Devrimden sonra güzel adımlar attık. 2012'de özgür demokratik seçimleri düzenledik. Genel Milli Kongre için üyelerimizi seçtik. 2012-2013'te hükümetimizi kurduk. İlerliyorduk, kalkınıyorduk. Maaşlar düzeliyordu. Ülkeyi yeniden inşa etme sürecimiz başlamıştı." diye konuştu.

Sakızlı, bu süreçte karşılaştıkları güvenlik sorunlarına değinerek, "Biz Kaddafi'den 'başarısız devlet' miras aldık. Güçlü kamu yönetimi, güvenlik kurumlarımız yoktu." dedi.

Devrimcilerin en büyük hatasının devlet inşasına gereken önemi vermemek olduğunun altını çizen Sakızlı, "Bir devletimiz, kurumlarımız varmış gibi demokratikleşme ve kalkınma üzerinde durduk. Aslında devlet inşası, güvenlik reformu ve kamu yönetimi reformu asıl ihtiyacımız olan şeylerdi." tespitini yaptı.

Sakızlı, her şeye rağmen başarılı giden devrimin 2014'te General Hafter ve milislerinin darbesi sonrasında çıkmaza girdiğini vurgulayarak, halkın, hükümetlerin, güvenlik güçlerinin bölündüğü iki başlı yönetim ortaya çıktığını hatırlattı.

Gelecekle ilgili öngörüsü sorulan Sakızlı, "Libya'da içinde bulunduğumuz durum, yıllarca diktatörlük, tiranlık ve başarısız devletle yönetilmiş her toplumun devrimin ardından yaşayacağı normal bir süreç." ifadesini kullandı.

Sakızlı, Libyalıları bekleyen en büyük zorluğun devlet inşası süreci olduğuna dikkati çekerek, "Öncelikle kendi aramızda uzlaşmalıyız. Devlet inşasını, güvenlik reformunu ve milisleri yeniden entegre etme sürecini nasıl yapacağımızı planlamalıyız. Libyalıların bir noktada uzlaşmayı başaracağına inanıyorum. Partner ülkelerin ve uluslararası toplumun ülkemizi yeniden inşa etmemiz için yardımlarını bekliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Mustafa Sakızlı, şunları kaydetti:

"Libya'dan umudumuzu kesmiyoruz. Zengin kaynaklar ve genç nüfus. Libya, mezhepsel olarak bölünmüş bir ülke de değil. Siyasi alanda başlayan çatışma, silahların dağılmasıyla askeri alana taşındı. Libyalılar, devrimin altıncı yılında hala ilk günkü hedeflerinin gerçek olmasını umuyor. Demokrasi, sivil devlet ve refah."

- Libya'daki bekleyiş

Libya'da 17 Şubat 2011'deki devrimin ardından yaşanan siyasi istikrarsızlık ve karşıt gruplar arasındaki çatışmalar sonucu biri Tobruk'ta (Temsilciler Meclisi), diğeri Trablus'ta (Milli Genel Kongre) olmak üzere iki meclis ve rakip yönetim ortaya çıktı.

17 Aralık 2015'te, Birleşmiş Milletlerin (BM) girişimleriyle Fas'ın Suheyrat kentinde varılan Libya Siyasi Anlaşması uyarınca Başkanlık Konseyi (BK) kuruldu. BM Güvenlik Konseyi 2259 sayılı kararlı BK'yı Libya'nın tek meşru temsilcisi olarak tanıdı. BK başkanlığı görevine Fayiz es-Serrac getirildi.

Ancak BK'nın sunduğu hükümet listeleri General Hafter'in baskıları nedeniyle Tobruk'daki Temsilciler Meclisi'nde onaylanmadığı için bakanlar görevlerini vekaleten yürütüyor.

Bazı bölge ülkelerinin olumsuz müdahalelerine karşın, uluslararası toplum ihtilafın çözülmesine yönelik eşgüdümlü çabalarını sürdürüyor. Bu çabalara destek veren Türkiye, UMH Başbakanı Serrac'ı geçen hafta Ankara'da konuk etmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :