Libya'daki olaylar

Libya'daki olaylar

Libya Milli Petrol Şirketi, Petrol Hilali Bölgesi'nde ilan edilen mücbir sebep halini kaldırdı

TRABLUS (AA) - Libya Milli Petrol Şirketi, Tobruk kentindeki Temsilciler Meclisi (TM) hükümetine bağlı askeri güçlerden dün teslim alınan "Petrol Hilali Bölgesi"nde ilan edilen mücbir sebep halinin kaldırıldığını ve söz konusu limanlarda üretime başlandığını bildirdi.

Şirketin resmi internet sitesinde yayımlanan açıklamada, "Milli Petrol Şirketi, Petrol Hilali Bölgesi'ndeki tüm petrol yatakları için mücbir sebep halinin kaldırıldığını ve Ez-Zuveytiye ile Ra's el-Unuf petrol limanlarında üretime başladığını duyuruyor. Ayrıca daha önce olduğu gibi Brega limanında yeniden üretime devam edilecek." ifadeleri kullanıldı.

Sidra limanının da en yakın zamanda üretime başlayacağı belirtilen açıklamada, "Söz konusu bölge için geçerli olan mücbir sebep hali, TM ve Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin (UMH) talimatları doğrultusunda kaldırıldı." ifadesine yer verildi.

Libya Milli Petrol Şirketi Başkanı Mustafa Sanallah, dün TM hükümetine bağlı askeri güçlerin ele geçirdiği Sidra, Ez-Zuveytiye ve Ra's el-Unuf petrol limanlarını resmi olarak teslim aldıklarını belirterek, silahlı grupların Zuveytiye Limanı'na zarar verdiğini, ancak işletilebilecek durumda olduğunu açıklamıştı.

Sidra ve Ra's el-Unuf limanları için 14 Aralık 2014'te ilan edilen mucbir sebep durumu, Zuveytiye limanı için de 3 Kasım 2015'te ilan edilmişti.

UMH Başkanlık Konseyi, geçen temmuz ayında Petrol Tesisleri Muhafızları ile Petrol Hilali Bölgesi'ndeki limanların açılması ve ihracatın yeniden başlaması için hazırlıklar yapılması konusunda anlaştıklarını duyurmuştu. Milli Petrol Şirketi, söz konusu anlaşma doğrultusunda ülkedeki petrol kaynaklarını elinde tutarak, tüm Libyalıların hizmetine sunacak.

TM yanlısı askeri birlikler, önceki gün ülkenin kuzeydoğusundaki "Petrol Hilali" olarak adlandırılan bölgede bulunan Sidra, Brega ile Ra's el-Unuf petrol limanlarının ele geçirildiğini, Ecdebiye'nin doğusundaki Ez-Zuveytiye Limanı çevresinde ise çatışmaların devam ettiğini açıklamıştı. Başta Türkiye olmak üzere Fransa, Almanya, İtalya, İspanya, ABD ve İngiltere, Tobruk güçlerini "şartsız" geri çekilmeye çağırmıştı.

Uluslararası meşruiyete sahip UMH Başkanlık Konseyi de saldırının silahlı yabancı gruplar, meşruiyete karşı çıkan güçler ve paralı askerler tarafından gerçekleştirildiğini belirtmişti.

Bingazi ile Sirte illeri arasındaki pek çok kenti kapsayan Petrol Hilali Bölgesi'nde, petrol rezervlerinin yanı sıra Sidra, Ra's el-Unuf ve Brega petrol limanları yer alıyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :