Libya'daki olaylar

Libya'daki olaylar

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Sayih, UMH Başkanı Serrac'ın seçimlere yönelik yol haritasını önemsediğini belirtti

TRABLUS (AA) - Libya Yüksek Seçim Kurulu Başkanı İmad es-Sayih, Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başkanı Fayiz es-Serrac'ın Mart 2018'de meclis ve başkanlık konseyi seçimlerinin yapılması yönündeki önerisini önemsediğini söyledi.

Libya'da Nebe adlı televizyon kanalına konuşan Sayih, Yüksek Seçim Kurulu'nun seçimleri icra görevi bulunduğu için teknik kısımla ilgilendiğini belirtti.

Herhangi bir seçimin başarılı olması için dört faktörün sağlanması gerektiğini kaydeden Sayih, bunların, "siyasi uzlaşı", "seçim kanunu", "seçimlerin finanse edilmesi" ve "seçimlerin güvenliği" olduğunu aktardı.

UMH Başkanı Serrac, cumartesi günü yaptığı açıklamada, Libya'da Mart 2018'de meclis ve başkanlık konseyi seçimlerinin yapılması önerisinde bulunarak, "Seçimler, Libya'ya bir devlet başkanı ve yeni bir meclis getirecek. Söz konusu başkan ile meclisin görev süresi en fazla 3 yıl olarak belirlenecek. Anayasa hazırlanıp referandumda doğrudan halka sunulacak." ifadelerini kullanmıştı.

Serrac ayrıca, ülkenin tüm bölgelerinde ateşkes ilan edilmesi ve terörle mücadelenin dışındaki şiddet olaylarının durdurulması çağrısında bulunmuştu.

Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi (TM) Başkanı Akile Salih ise dün yaptığı açıklamada, Serrac'ın önerilerini kabul etmediklerini bildirmişti.

UMH Başkanlık Konseyi, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından Libya'nın tek meşru temsilcisi olarak tanınırken, TM ve Trablus merkezli Milli Genel Kongre (MGK) de meşruiyet iddiasını sürdürüyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :