Libya'daki olaylar

Libya'daki olaylar

Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi, Libya Siyasi Anlaşması'ndan çekildi

BİNGAZİ (AA) - Libya'da Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi (TM) Libya Siyasi Anlaşması'ndan çekildiğini duyurdu.

Meclis oturumunda yapılan açıklamada, TM'nin, Bingazi'yi Savunma Seriyyeleri'nin Sidre ile Ra's Lanuf petrol limanları ile Bin Cevad ve En-Nevfeliyye beldelerinde kontrolü ele geçirmesi nedeniyle Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğünde başlatılan barış görüşmeleri neticesinde imzalanan Libya Siyasi Anlaşması'ndan çekildiği ifade edildi.

Açıklamada ayrıca, TM'nin, liderliğini Fayiz es-Serrac liderliğindeki Ulusal Mutabakat Hükümetini (UMH) veto etmesinin ardından yaşanan siyasi tıkanıklığa çözüm için farklı ülkelerde yürütülen diyalog sürecini de askıya aldığı belirtildi.

Libya'daki çatışmaları sona erdirmek için Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğünde başlatılan barış görüşmeleri sonucu Trablus ve Tobruk merkezli iki hükümet, 17 Aralık 2015'te Fas'ın Suheyrat kentinde Libya Siyasi Anlaşması'nı imzalamıştı. Anlaşma gereğince Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başkanlık Konseyi Başkanı Fayiz es-Serrac önderliğinde kurulan UMH, Tobruk Meclisi tarafından veto edilmiş ve güvenoyu alamamıştı.

Ülkenin doğusundaki Petrol Hilali Bölgesi'nde, emekli General Halife Hafter liderliğindeki güçler ile Bingazi'yi Savunma Seriyyeleri arasında, cuma gününden bu yana yaşanan çatışmaların tırmandığı ifade ediliyor.

Bingazi ile Sirte illeri arasındaki pek çok kenti kapsayan Petrol Hilali Bölgesi'nde, petrol rezervlerinin yanı sıra Sidra, Ra's Lanuf ve Brega petrol limanları bulunuyor.

Bingazi'yi Savunma Seriyyeleri, TM'ye bağlı güçler tarafından kuşatılan Bingazi Devrimcileri Şura Konseyi (2011'de devrik lider Muammer Kaddafi'ye karşı savaşan İslami eğimli güçler) unsurlarını kurtarmak amacıyla 2 Haziran'da kurulmuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :