Libya'daki krize çözüm arayışları

Libya'daki krize çözüm arayışları

BM Libya Özel Temsilcisi Selame, BM'nin eylül ayında önerdiği eylem planınında ilerleme olduğunu duyurdu

TRABLUS (AA) - Birleşmiş Milletler (BM) Libya Özel Temsilcisi Gassan Selame, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyinin eylül ayında önerdiği eylem planında ilerleme olduğunu açıkladı.

Tobruk merkezli Temsilciler Meclisinin (TM) yaptığı açıklamaya göre Selame, TM Başkanı Akile Salih ve bazı milletvekilleriyle toplantı düzenledi.

Selame, Libya'da yetkililerin, cumhurbaşkanı ve parlamento seçimlerinin güvenilir bir şekilde yapılması gerektiği konusunda görüş birliğine vardıklarına dair bilgi sahibi olduğunu belirtti.

Libya'daki BM Destek Misyonunun, Yüksek Seçim Komisyonu ve bazı devlet kurumlarıyla seçimlerde başarıyı hızlandırmak için üç aydır çalıştığını aktaran Selame, gelecek seçimlerde siyasi, güvenlik, teknik ve yasal koşullar dahil gerekli şartların sağlanması konusunda çaba gösterildiğini vurguladı.

Selame, BM Güvenlik Konseyinin eylül ayında önerdiği eylem planında ilerleme kaydedildiği bilgisini verdi.

BM Libya Özel Temsilcisi Selame, eylül ayında üç aşamalı bir eylem planı önerisinde bulunmuştu. Selame, eylem planının birinci aşamasının Suheyrat Anlaşması'nda değişiklik yapılmasını, ikinci aşamasının önceki müzakerelere katılmayan siyasi grupları bir araya getiren ulusal konferans düzenlenmesini, üçüncü aşamasının ise anayasa için bir referandum yapılması ve parlamento ile cumhurbaşkanının da anayasaya uygun bir şekilde seçilmesini öngördüğünü ifade etmişti.

Eylem planı kapsamında Suheyrat Anlaşması'nda değişiklik yapılmasıyla ilgili Tunus'ta Temsilciler Meclisi ve Devlet Yüksek Konseyi arasında yapılan müzakerelerin ardından Selame, iki tarafa da anlaşmadaki değişiklikleri içeren yazılı "ortak formülü" teslim etmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :