Libya'daki krize çözüm arayışları

Libya'daki krize çözüm arayışları

Libya Devlet Yüksek Konseyi, TM Siyasi Diyalog Komisyonu'na, BM gözetiminde yapılan diyalog görüşmelerine yeniden katılma çağrısında bulundu

TRABLUS (AA) - Libya Devlet Yüksek Konseyi, Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi (TM) Siyasi Diyalog Komisyonu'na, Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde Tunus'ta yapılan diyalog görüşmelerine yeniden katılma çağrısı yaptı.

Konsey tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Devlet Yüksek Konseyi Diyalog Komisyonu, değişiklikler yapılmasını talep etmedi. Aksine siyasi anlaşmayla ilgili fikir alışverişi yapılmasını reddeden ve değişiklik talebinde ısrarcı olan TM Siyasi Diyalog Komisyonu'ydu." denildi.

Açıklamada, BM'nin Suheyrat Anlaşması'nda değişiklik öngören eylem planının ele alınmasının önemine vurgu yapıldı.

TM Siyasi Diyalog Komisyonu dün gece yaptığı açıklamada, Devlet Yüksek Konseyi Diyalog Komisyonu'nun daha önce halledilen konulara ve sözleşmelere geri dönmekte ısrarcı olduğunu belirterek, Tunus'ta yapılan diyalog görüşmelerini askıya aldığını bildirmişti.

Tunus'taki Libya Devlet Yüksek Konseyi ile TM'den heyetlerin diyalog görüşmelerinin ikinci turu cumartesi günü başlamıştı.

Libyalı heyetler, 2015'te Fas'ın Suheyrat kentinde imzalanan siyasi anlaşmanın maddelerinde, BM Libya Özel Temsilcisi Gassan Selame'nin önerdiği eylem planına uygun değişikliklerin yapılması konusunu ele almak üzere görüşmelere başlamıştı.

Selame, geçen ay önerdiği eylem planının birinci aşamasının Suheyrat Anlaşması'nda değişiklik yapılmasını, ikinci aşamasının önceki müzakerelere katılmayan siyasi grupları bir araya getiren ulusal konferans düzenlenmesini, üçüncü aşamasının ise anayasa için bir referandum yapılması ve parlamento ile cumhurbaşkanının da anayasaya uygun şekilde seçilmesini öngördüğünü ifade etmişti.

BM, Afrika Birliği, Avrupa Birliği ve Arap Birliği'nden oluşan dörtlü komisyon da Selame'nin Libya'daki eylem planını onaylamıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :