Libya'daki hava saldırısı

Libya'daki hava saldırısı

Adalet ve Bina Partisi, saldırının arkasında General Hafter'in olduğunu ileri sürerken, TM bu suçlamaları reddetti

TRABLUS (AA) - Libya'da Müslüman Kardeşler Teşkilatı'nın (İhvan) siyasi kanadı Adalet ve Bina Partisi, ülkenin doğusundaki Derne kentinde düzenlenen saldırının arkasında General Halife Hafter'in olduğunu ileri sürdü.

Partiden yapılan yazılı açıklamada, Hafter güçlerinin Derne kentinde sivilleri hedef alarak çocuk ve kadınların hayatını kaybetmesine neden olduğu "terör eylemleri" kınandı.

Açıklamada, "Uluslararası insan hakları ve tüm uluslararası sözleşmeler, normlar ve standartların açıkça çiğnenerek, sivillerin hedef alınması savaş suçudur." denildi.

Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başkanlık Konseyi, Birleşmiş Milletler (BM) ve BM Güvenlik Konseyi başta olmak üzere tüm taraflardan uluslararası kararlar doğrultusunda sivilleri korumak için görevlerini yerine getirmeleri istenen açıklamada, Hafter güçlerinin Derne'ye uyguladığı ablukanın kaldırılması için tüm çabaların ortaya konulması gerektiği belirtildi.

Açıklamada ayrıca uluslararası insan hakları kurumlarına savaş suçu işleyenlerin yargılanması için bölgede yaşanan ihlalleri tespit edip, yerel mahkemelere ve Uluslararası Ceza Mahkemesine (UCM) taşımaları çağrısında bulunuldu.

- Hafter güçlerinden suçlamalara "ret"

Öte yandan General Halife Hafter güçlerinin kontrolündeki Tobruk kentinde bulunan Temsilciler Meclisi (TM) Derne'ye düzenlenen saldırı ile ilgileri olduğu yönündeki iddiaları reddetti.

Hafter kuvvetlerinin sözcüsü Albay Ahmed El-Mismari yaptığı açıklamada, Hafter güçlerine bağlı uçakların Derne kentine bir saldırı düzenlemediğini ifade etti. Mismari, olayla ilgili soruşturma emri verildiğini söyledi.

Libya'nın doğusundaki Derne kentinde dün, kime ait olduğu henüz tespit edilemeyen uçaklar tarafından düzenlenen saldırıda 17 kişi hayatını kaybetmiş, aralarında kadın ve çocukların olduğu çok sayıda kişi yaralanmıştı. Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Başkanlık Konseyi, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nden saldırıyla ilgili soruşturma başlatılmasını talep etmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :