Lavrov, Dacic görüşmesi

Lavrov, Dacic görüşmesi

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov: - "Balkanlar'daki meselelerin çözümünde Sırbistan ile ortak tutum içerisindeyiz" - Sırbistan Dışişleri Bakanı Dacic:- "Egemenlik ve toprak bütünlüğümüzü Rusya olmadan koruyamayız"

BELGRAD (AA) - Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Balkanlar'daki meselelerin çözümünde Sırbistan ile ortak tutum içerisindeyiz." dedi.

Lavrov, resmi temaslarda bulunmak üzere geldiği Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da, Sırp mevkidaşı İvica Dacic ile görüştü.

Sırbistan Sarayı'ndaki görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Lavrov, gelecek yılın başında Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev'in Sırbistan'ı ziyaret edeceğini, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin son derece iyi olduğunu söyledi.

Avrupa'nın, güvenliği sağlamak adına başka ülkelerin aleyhine hareket etmemesi gerektiğini belirten Lavrov, "Balkanlar'daki meselelerin çözümünde Sırbistan ile ortak tutum içerisindeyiz." şeklinde konuştu.

Lavrov, Suriye'deki sorunların somut çözümünde çok az kişinin yer aldığını, Sırbistan'ın söz konusu somut çözümde insani yardım yaparak katkı sağladığını savundu.

Sırbistan'ın güneyindeki Niş şehrinde Rus-Sırp Yardım Merkezinin patlatılmamış mühimmatı temizlediğini anımsatan Lavrov, şunları kaydetti:

"Eğer bunda bir sorun arıyorlarsa Avrupa Birliği (AB), Sırbistan ve Rusya'nın işbirliği yapmasını istemiyor demektir. Eğer biz birisi ile dostluk kuruyorsak, bu dostluk bir başkasının zararına kurulmuş bir dostluk değildir."

Lavrov, Rusya'nın Halep konusunda "çıkış koridorlarının" güvenliğinin sağlanması meselesinde Esed rejimine düşen sorumluluğu Rusya'nın üstlendiğini ancak muhalefet tarafında da güvenliğin bozulmaması için aynı sorumluluğu ABD'nin üstlenmesini beklediklerini söyledi.

- "Rusya, silah ve askeri teçhizat yardımında bulunacak"

Dacic de Rusya'nın Sırbistan üzerinde "hiçbir zaman" baskı kurmadığına işaret ederek, "Egemenlik ve toprak bütünlüğümüzü Rusya olmadan koruyamayız, dolayısıyla Rusya'dan bahsederken hem tarihimizi hem de geleceğimizi konuşuyoruz." diye konuştu.

Sırbistan'ın NATO üyesi olmak istemediğini ifade eden Dacic, ülkesinin AB üyelik müzakerelerine devam ettiğini belirtti.

Dacic, Başbakan Aleksandar Vucic'in bu ay içerisinde yapacağı Rusya ziyaretini anımsatarak, "Başbakanın Rusya ziyaretinin ardından askeri anlamda güçlenmeyi temenni ediyoruz. Rusya, silah ve askeri teçhizat yardımında bulunacak." ifadesini kullandı.

Lavrov ve Dacic, heyetler arası görüşmelerin ardından, iki dışişleri bakanlığı arasında ilişkileri geliştirmeyi öngören işbirliği protokolünü imzaladı.

- Lavrov'a devlet nişanı

Sırbistan'daki temasları kapsamında Lavrov, Başbakan Vucic ile görüşmesinin ardından Cumhurbaşkanı Nikolic tarafından da kabul edildi.

Nikolic, Lavrov'a iki ülke arasındaki iyi ilişkileri temsil eden Sırbistan devlet nişanını takdim etti. Lavrov, burada yaptığı açıklamada ise Sırbistan'ın Rusya ile olan stratejik partnerliği ile uluslararası alandaki ortak tavra önem verdiğini söyledi.

Bu arada, Lavrov'un, Sırbistan ziyareti kapsamında ayrıca, yarın başkentte düzenlenecek Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü (KEI) 35. Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısına katılması bekleniyor.

Lavrov, Dacic görüşmesi

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :