Latin Amerika'da iş adamlarına yeni fırsatlar var

Latin Amerika'da iş adamlarına yeni fırsatlar var

Global Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kutman:- "Latin Amerika'da özellikle karşılıklı ortak yatırım, satın almalar, müteahhitlik hizmetleri, mal ve hizmet ticareti alanlarında Türkiye için yeni fırsatlar var"- "Sayın Cumhurbaşkanımızın ziyareti çe

ANKARA (AA) - BAHATTİN GÖNÜLTAŞ - Global Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman, Latin Amerika'da özellikle karşılıklı ortak yatırım, satın almalar, müteahhitlik hizmetleri, mal ve hizmet ticareti alanlarında Türkiye için yeni fırsatlar olduğunu belirterek, "Sayın Cumhurbaşkanımızın ziyareti çerçevesinde birçok alanda ciddi heyetler, önemli görüşmeler yaptı. Önümüzdeki günlerde bunların yansımaları olacağına eminim'' dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçen hafta Şili, Peru ve Ekvador'a gerçekleştirdiği ziyaret kapsamında oluşturulan iş adamları heyetinde yer alan Kutman, AA muhabirine bu ülkelerdeki temaslara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Kutman, ''Petrol fiyatlarındaki düşüş ile Çin ekonomisindeki yavaşlamanın, küresel bir krize neden olacağı yolunda değerlendirmeler var, bunlara katılıyor musunuz?'' şeklindeki soruya, ''Kesinlikle katılmıyorum'' yanıtını verdi.

Petrol fiyatlarındaki düşüşün servet transferine neden olduğunu, üstelik sadece petrol fiyatının değil, doğalgazın da fiyatının önemli ölçüde düştüğüne dikkati çeken Kutman, ''Bu düşük fiyat seviyesi en az 2-3 sene böyle devam eder. Trilyonlarca dolar, petrol üreten ülkelerden diğer ülkelere transfer olacak. Bu ise dünya genel ekonomik durumunda kalkınmayı artırıcı faktör olacaktır. Çin'deki durum ise çok daha farklı, ihracata dayalı bir büyüme modelinden, tüketime dayalı bir modele geçiş söz konusu. Bu da zaman alacaktır. Çin'de önümüzdeki aylarda veya önümüzdeki yıl yüzde 15-25 arası bir devalüasyon söz konusu olabilir'' ifadelerini kullandı.

- Rusya etkisi büyük olmayacak

Rusya ile yaşanan krize ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Kutman, şöyle konuştu:

''Rusya krizinin ekonomik darbesi Türkiye açısından büyük değildir ve olmayacaktır. Aksine, Türkiye’nin Rus gazına alternatif yaratması ve buna diğer Avrupa ülkelerinin de katılması Rusya’daki krizi derinleştirirken, Türkiye, Avrupa ve bölge için olumlu sonuçlar doğuracaktır. Gerek ABD’deki kaya gazının Avrupa ve Akdeniz havzasına arz edilmeye başlanması, gerekse Doğu Akdeniz’deki İsrail ve Kuzey Irak bölgesindeki diğer doğalgaz kaynaklarının ticarileşmeye başlaması, önümüzdeki dönemlerde doğalgaz fiyatlarının düşeceğinin bir göstergesidir ki bu da Rusya gibi ekonomileri ham madde ihracına dayalı ülkeler için sorunların giderek büyüyeceği demektir. 2017’de bir Rusya temerrüdü söz konusu dahi olabilir... Elbette tüm bu riskler Rusya’nın jeopolitik olarak bölgemizdeki karışıklıklarda rol almasının da ana nedenlerinden biridir. Bir yönden bakıldığında da aslında sorun Türkiye-Rusya krizi değil bir Batı-Rusya krizidir. Bu süreçte Türkiye’nin ABD, AB ve NATO bünyesinde, Batı dünyasıyla işbirliğini sıkılaştırarak süreci yönetmesi de menfaatimizedir.''

- "Latin Amerika'da Türkiye için yeni fırsatlar var"

Kutman, Rusya ile kriz sonrası yeni pazarlar arayan Türk ihracatçıları açısından Latin Amerika’da, özellikle karşılıklı ortak yatırım, satın almalar, müteahhitlik hizmetleri, mal ve hizmet ticareti alanlarında Türkiye için yeni fırsatlar var olduğunu söyledi. Kutman, "Sayın Cumhurbaşkanımızın ziyareti çerçevesinde birçok alanda ciddi heyetler, önemli görüşmeler yaptı. Özellikle müteahhitlerimiz çok ilgiliydi. Önümüzdeki günlerde bunların yansımaları olacağına eminim" diye konuştu.

- Global Liman 8 ülkede 14 liman işleten bir yapıya ulaşacak

Kutman, Global Yatırım Holding’in bir iştiraki olan Global Liman İşletmelerinin halen 7 ülkede 10 liman işletmesini üstlendiğini belirterek, "Çok yakında ülke sayısını 8'e ve liman sayısını 14’e çıkarmasını öngörüyorum. Bölge itibarıyla hem Akdeniz hem Karayipler öncelikli olarak ilgilendiğimiz coğrafyalar. Cayman adaları ve Çuraçao gibi destinasyonlar hedeflerimiz arasında. Kruvaziyer turizmi açısından Pasifik ikinci halka olsa da hızlı bir gelişme potansiyeli bulunduğu için bu bölgedeki yeni liman projelerini de yakından takip ediyoruz" bilgisini verdi.

Akdeniz'de 4 limanı çok yakında portföylerine eklemeyi hedeflediklerini vurgulayan Kutman, "Venedik ve Livorno limanları için ihaleler açıldı. Katılıyoruz, hayırlısı olsun" dedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :