Kuzey ve Güney Kore arasındaki ilişkiler

Kuzey ve Güney Kore arasındaki ilişkiler

Seul, Kore yarımadasındaki durumu, her zamankinden daha vahim olarak değerlendirdi

SEUL (AA) - Güney Kore hükümeti, Kore yarımadasındaki durumun her zamankinden daha vahim olduğunu belirtti.

Yonhap'ta yer alan habere göre, Güney Kore Dışişleri Bakanı Yun Byung-se, ülkesini, Kuzey Kore'yi nükleer silahlardan arındırmak amacıyla uygulanan yaptırımları sürdürmeye çağırdı.

Yun, meclisteki bir oturumda, Kore yarımadasındaki durumu değerlendirdiği konuşmasında, "Durum her zamankinden daha vahim." dedi.

Pyongyang yönetimine baskı yapmanın hayati önem taşıdığını belirten Yun, Güney Kore'nin yaptırımlara odaklanmasıyla yarımadanın "mümkün olduğunca çabuk" nükleer silahlardan arınabileceğini söyledi.

Güney Kore, ABD ve Japonya, 29 Haziran'da Büyük Okyanus'ta ilk kez ortak füzesavar tatbikatı düzenlemiş, ABD ordusu tarafından yayımlanan açıklamada, "Pasifik Ejderhası" adlı tatbikatın üç ülke arasında var olan güçlü ilişkileri daha da geliştireceği vurgulanmıştı.

Tatbikatı "askeri provokasyon" olarak niteleyen Pyongyang hükümeti, yayımladığı mesajda, "Kuzey Kore, ülke güvenliğine tehdit oluşturan düşman güçlerine karşı balistik ve nükleer silah çalışmalarını sürdürecektir." ifadelerini kullanmıştı.

BM Güvenlik Konseyi, 02 Mart 2016'ta kabul ettiği 2270 sayılı kararla 6 Ocak'ta hidrojen bombası ve 7 Şubat'ta roket denemesi yaptığını açıklayan Kuzey Kore'ye tüm BM üyesi ülkeler tarafından ilave ve genişletilmiş yaptırımlar uygulanması kararı almıştı.

Kararın kabulünün ardından, üye ülkelerden, uygulayacakları yaptırımlara dair raporu 90 gün içinde BM'nin ilgili komitesine sunmaları istenmişti.

ABD Başkanı Barack Obama da 17 Mayıs'ta son dönemdeki nükleer denemeleri nedeniyle Kuzey Kore'ye yeni yaptırımlar uygulanmasını öngören kararnameyi imzalamıştı.

BM Güvenlik Konseyi, geçen ay başında yaptığı açıklamada, Kuzey Kore'nin 27-28 Nisan ve 31 Mayıs'ta başarısız olan balistik füze denemelerini kınayarak bu ülkeye uygulanan yaptırımların artırılabileceği uyarısında bulunmuştu.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :