Kuzey Kore'den yaptırım iddiası

Kuzey Kore'den yaptırım iddiası

Kuzey Kore Ulusal Olimpiyat Komitesi, ülkeye yönelik yaptırımların spor faaliyetlerini engellemek için uygulandığını iddia etti

PYONGYANG (AA) - Kuzey Kore, nükleer faaliyetleri nedeniyle uygulanan yaptırımların spor aktivitelerini engellemeyi hedeflediğini öne sürdü.

Kuzey Kore Ulusal Olimpiyat Komitesi Genel Sekreter Yardımcısı Kang Ryong Gil, yaptığı açıklamada, nükleer ve uzun menzilli füze programı nedeniyle birçok ülke tarafından yaptırım kararı alınmasına tepki gösterdi.

Kang, yaptırım uygulayan ülkelerin, Kuzey Kore'nin uluslararası spor etkinliklerine katılma çabalarına zarar vermeyi amaçladığını söyledi.

Kang, kayak malzemeleri, kayak pistlerinin temizlenmesi için kullanılan iş makineleri, yatlar, bilardo masaları gibi ürünlerin satışını engelleyen yaptırımların, ülkenin spor ürünleri piyasasını elinde tutmasına ve spor alanında önder ülke olma hedefine ulaşmasını engel olunan "tehlikeli ve gizli siyasi projeler" olduğunu ifade etti.

Birleşmiş Milletler (BM), Kuzey Kore'nin nükleer ve füze denemeleri gerekçesiyle lüks malzemeler kategorisinde yer alan söz konusu bu ürünlere yaptırım uyguluyor.

BM Güvenlik Konseyi (BMGK) tüm uyarılara rağmen nükleer silah ve balistik füze denemelerini sürdüren Kuzey Kore'ye yeni yaptırımlar uygulanmasını içeren karar tasarısını 30 Kasım'da kabul etmişti.

Güney Kore ve Japonya hükümetleri, BMGK'nin yaptırımlarına ek olarak onlarca Kuzey Koreli üst düzey diplomat ve işletmenin ülkeyle finansal anlamda ilişki kurmasını yasaklamıştı.

ABD yönetimi de temmuz ayında Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'u yaptırım listesine eklemişti. Kuzey Kore Dışişleri Bakanlığı ABD işleri sorumlusu Hun Song Ryol, ABD'nin, Kim'i bireysel yaptırım listesine almasının bardağı taşıran son damla olduğunu belirterek "Biz bunu bir savaş ilanı olarak görüyoruz." ifadesini kullanmıştı.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :