Kuzey Anadolu Fay Hattı'nda Beklenen Büyük Deprem Hala Gerçekleşmedi

Kuzey Anadolu Fay Hattı'nda Beklenen Büyük Deprem Hala Gerçekleşmedi

Prof. Dr. Abdussamet Arslan, Gazi Üniversitesi DEMAR Müdürü, Kuzey Anadolu Fay Hattı'nda beklenen büyük depremin hala olmadığını belirtti.

Gazi Üniversitesi DEMAR (Deprem Mühendisliği Uygulama ve Araştırma Merkezi) Müdürü Prof. Dr. Abdussamet Arslan, Tokat'ın da üzerinde bulunduğu Kuzey Anadolu Fay Hattı'nda beklenen büyük şiddetli depremin hala olmadığını kaydetti. Tokat'ta meydana gelen ve çevre illerde de hissedilen 5.6 büyüklüğündeki son depreme ilişkin açıklamalarda bulunan Arslan, fay hattının hareketliliğine dair önemli bilgiler paylaştı.

Kuzey Anadolu Fay Hattı'nda Beklenen Büyük Deprem Hala Gerçekleşmedi

Arslan, Bingöl çevresinde birleşen Doğu Anadolu Fay Hattı ve Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın sürekli hareket halinde olduğunu ifade etti. Son bir ay içinde özellikle her iki fay hattının ucunda hareketlenmelerin meydana geldiğini belirten Arslan, bu durumun fay hattı üzerindeki gerilim artışını gösterdiğini vurguladı. Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası Doğu Anadolu Fay Hattı'nın Kuzey Anadolu Fay Hattı'na doğru kaydığını belirten Arslan, bu hareketin Tokat dahil olmak üzere fay hattı üzerinde kırılmaları tetiklediğini ifade etti.

Ayrıca, iki fay hattının birleştiği noktalarda bulunan Bingöl, Erzincan, Bitlis ve Muş çevrelerinde stres birikimi yaşandığını belirten Arslan, Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerindeki jeolojik verilere dayanarak önümüzdeki 10 yıl içinde 7.0 ila 7.5 büyüklüğünde bir deprem olma ihtimalinin yüzde 90 olduğunu aktardı.

Arslan, deprem olan bir bölgede bir kırılmanın tekrar yaşanma ihtimalinin neredeyse sıfır olduğunu ancak bu sürenin periyoduna bağlı olduğunu belirtti. Kahramanmaraş depreminin periyodunun 450 ila 500 yıl civarında olduğunu söyleyen Arslan, buna göre bu bölgede tekrar bir kırılmanın 450 yıl sonra gerçekleşebileceğini ifade etti.

Bingöl civarında büyük şiddetli bir depremin hala olmadığını belirten Arslan, Kuzey Anadolu Fay Hattı boyunca 7.0 ila 7.5 büyüklüğündeki bir depremin beklenebileceğini ve önümüzdeki 10 yıl içinde bu tarz bir depremin gerçekleşme ihtimalinin yüksek olduğunu vurguladı.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.