Kuzey Akım-2'de Rusya-Almanya yakınlaşması

Kuzey Akım-2'de Rusya-Almanya yakınlaşması

Enerji Piyasaları ve Politikaları Enstitüsü Başkanı Özdemir:- "Almanya ve Rusya proje (Kuzey Akım-2 Doğalgaz Boru Hattı Projesi) vasıtasıyla yakınlaşıyor. Almanya projeyi ticari açıdan destekliyor"- Orta Asya Kafkasya Enstitüsü Uzmanı Jenkins:- "Almanya p

ANKARA (AA) - MURAT TEMİZER - DİLARA ZENGİN - Enerji Piyasaları ve Politikaları Enstitüsü (EPPEN) Başkanı Volkan Özdemir, Rusya'dan Avrupa'ya doğalgaz taşıması planlanan Kuzey Akım-2 Doğalgaz Boru Hattı Projesi'nin Almanya ve Rusya'yı yakınlaştırdığını belirterek, "Almanya projeyi ticari açıdan destekliyor." dedi.

Özdemir, Kuzey Akım-2 projesine ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

AB enerji müktesebatının Kuzey Akım-2'ye uygulanıp uygulanamayacağı konusunda farklı hukuki görüşler olduğunu ifade eden Özdemir, "Proje ticari olmaktan ziyade Rusya'nın siyasi amaçları için tasarlanmış. İnşa edilmesi konusunda AB üyesi ülkeler arasında siyasi ihtilaf var." diye konuştu.

Özdemir, projenin hayata geçirilmesinde temel sorunun ülkeler arasındaki çıkar farklılıkları olduğuna işaret ederek, "Almanya projeyi ticari açıdan destekliyor. Siyasi olarak ise Rusya’nın geliştirdiği bir proje. Kuzey Akım-2 inşa edilirse, 2019 sonu itibariyle Ukrayna transit hedefinden kurtulacak ve Ruslar Ukrayna’yı yutacak." görüşünü dile getirdi.

AB içinde projeye karşı sert tepkiler olduğuna dikkati çeken Özdemir, Almanya ve Rusya'nın proje vasıtasıyla yakınlaştığını vurguladı.

Özdemir, Ukrayna'nın bütünlüğünün umursanmadığını belirterek, Doğu ve Batı Avrupa'nın enerji, ekonomi ve siyasi gelişmeler açısından ikiye bölündüğünü kaydetti.

Projeyle birlikte AB'nin, Türkiye'yi de gözden çıkarabileceğini savunan Özdemir, "Türkiye, Doğu Avrupa ülkeleriyle birlikte projenin hayata geçmemesi için çaba göstermeli." dedi.

- Almanya politik değil, ekonomik kazanç peşinde

Orta Asya Kafkasya Enstitüsü Uzmanı Gareth Jenkins de Kuzey Akım'ın şimdiye kadar tartışmalı bir konu olduğunu ve projeye ilişkin tereddütlerin son günlerde giderek arttığını belirtti.

Projeye, AB içindeki kurumlardan daha çok, üye ülkelerin karşı olduğuna dikkati çeken Jenkins, "Almanya projede ekonomik olarak kazanacaklarının, politik olarak kaybedeceklerinden daha fazla olduğuna inanıyor, ama diğer üyelerden bazıları, özellikle Kuzey Avrupa ülkeleri bu projeye aynı şekilde yaklaşmıyor." diye konuştu.

Rusya'nın Kırım'ı ilhakı sonrası Ukrayna'da yaşananların üye ülkelerin şüphelerini artırdığını belirten Jenkins, şunları kaydetti:

"Almanya'nın liderliğinde yürütülen AB politikaları da bu ülkelerin rahatlamasını sağlamıyor. Çünkü Almanya AB adına kararlar alırken, küçük üyeleri göz ardı ediyor. Doğu Avrupa'da da büyük tereddütler söz konusu. Kuzey Akım aracılığıyla daha fazla gazın gönderilmesi onları savunmasız bırakacak. Buna ek olarak Rusya eğer Ortadoğu ve Ukrayna'daki kendinden emin politikalarını sürdürmeye devam ederse bu da tereddütle karşılanacaktır."

Rusya’dan Almanya’ya, Baltık Denizi altından iki ayrı boru hattıyla 55 milyar metreküp gazın taşınacağı projenin anlaşması geçen yıl eylül ayında imzalanmıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :