Kuveyt, NATO ile geçiş kolaylığı anlaşması imzaladı

Kuveyt, NATO ile geçiş kolaylığı anlaşması imzaladı

KUVEYT (AA) - Kuveyt ile Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü'nün (NATO), Kuveyt üzerinden geçişlerin kolaylaştırılması konusunda anlaşmaya vardığı...

KUVEYT (AA) - Kuveyt ile Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü'nün (NATO), Kuveyt üzerinden geçişlerin kolaylaştırılması konusunda anlaşmaya vardığı bildirildi.

Kuveyt Dışişleri Bakanı Sabah Halid el-Hamad es-Sabah, ülkesini ziyaret eden NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile düzenlediği ortak basın toplantısında, NATO güçlerinin Kuveyt üzerinden geçişinin kolaylaştırılması konusunda anlaşma imzaladıklarını belirtti.

Söz konusu anlaşmanın Kuveyt'in egemenliği, güvenliği ve siyasi bağımsızlığına zarar vermediğini ifade eden Sabah, anlaşmanın eşitlik ve karşılıklı menfaat ilkesi temelinde Kuveyt ve NATO için son derece önemli olduğunun altını çizdi.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg de anlaşma ile NATO'nun bölgede daha aktif ve etkili çalışmasının sağlanacağını, Afganistan'daki Kararlı Destek Misyonu'na da personel, ekip ve ekipman geçişini kolaylaştıracağını dile getirdi.

Kuveyt'in Körfez'deki konumu itibarıyla NATO'nun en önemli ortağı olduğunu, barışın güçlendirilmesi ve terör örgütü DAEŞ'le mücadelede de çok önemli rol aldığını kaydeden Stoltenberg, Kuveyt'in NATO ile Bireysel Ortaklık ve İş Birliği Programını imzalayan ilk ülkelerden biri olduğunu da hatırlattı.

Suriye konusunda ise Stoltenberg, Rusya'nın Suriye'deki operasyonlarının terör örgütü DAEŞ ile sınırlı kalmayıp, muhaliflerin olduğu tüm bölgeleri hedef aldığı değerlendirmesinde bulundu. Stoltenberg, sahada çatışmaların durması konusunda ilerleme kaydedildiğini de savundu.

NATO'nun bir süre sonra DAEŞ'le mücadelesine destek için Irak güçlerine eğitim vereceğini de aktaran Genel Sekreter, söz konusu eğitimin ne zaman başlayacağına ilişkin ise ayrıntı vermedi.

NATO Genel Sekreteri ayrıca DAEŞ'in Libya'ya uzanmasından endişe ettiklerini belirterek, BM'nin ülkede ulusal birlik hükümeti kurulması çabalarını da desteklediklerini ifade etti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :