Kütahya'nın "UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı"na katılması

Kütahya'nın "UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı"na katılması

Kütahya Fotoğrafçılar, Çiniciler ve El Sanatları Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Erilbaylı:- "UNESCO tarafından kültürel ve finansal desteklerle halk sanatı olan çini sanatı ve el sanatlarımızın koruma altına alınması çok büyük önem arz etmektedir. Bun

KÜTAHYA (AA) - Kütahya'nın, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Yaratıcı Şehirler Ağı'na katılması, zanaatkar esnafı sevindirdi.

Kütahya Fotoğrafçılar, Çiniciler ve El Sanatları Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Sadık Erilbaylı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kütahya'nın ağa dahil edilmesiyle birlikte dünyada çini sanatı ve el sanatları dalında farkındalık yaratmak için büyük bir fırsat elde ettiklerini söyledi.

Yaratıcı Şehirler Ağı'na dahil olmakla dünya turizm sektörünün dikkatini kente çekerek yerli ve yabancı turist sayısında ciddi artışların olabileceğini belirten Erilbaylı, şunları kaydetti:

"Kütahya'da çinicilik sektöründe 417 atölye, 53 Kültür ve Turizm Bakanlığı sanatçımız ve 839 ustamız var. Evlerde çini işi yapanlarımızla birlikte bu sektörde 6 bin kişiye yakın çalışanımız bulunmakta. Bu yönüyle baktığımızda Kütahya çini sektöründe dünyanın en büyük el sanatları merkezlerinden bir tanesidir. UNESCO tarafından kültürel ve finansal desteklerle halk sanatı olan çini sanatı ve el sanatlarımızın koruma altına alınması çok büyük önem arz etmektedir. Bundan sonra Kütahya'ya gelen yerli ve yabancı turistlere çini sanatımızı daha iyi tanıtmak için altyapı hazırlıkları başlayacak. Bununla ilgili Çiniköy projemiz ve Zafer Kalkınma Ajansı ile güdümlü projelerimiz var. Bunun yanı sıra uluslararası çini tanıtım günleri düzenlenecek. Yaptığımız çalışmalarla 2017'nin son çeyreğinde üretim ve ihracat daha da arttı. 2018'de bu daha da iyi olacak."

- Zanaatkar esnaf memnun

Kentte dede mesleği çinicilik işiyle uğraşan Özlem Akyüz de halk sanatları bünyesindeki Kütahya çini sanatının UNESCO tarafından tescil edilmesinden büyük mutluluk duyduğunu dile getirerek, "Bunun geç gelen bir mutluluk olduğunu düşünüyorum. Bu sayede çinimiz inşallah daha iyi yerlere gelecek ve hak ettiği değeri kazanacaktır." dedi.

Kütahya'nın halk sanatları ve burada ortaya çıkan ürünler üzerinde çalışmalar yapan Kütahya Olgunlaşma Enstitüsünde görevli Nuri Erbay da kentin Yaratıcı Şehirler Ağı'na dahil edilmesinin Kütahya için büyük bir avantaj olduğunu ifade etti.

Erbay, kentin çok zengin tarih ve kültüre sahip olduğunu, halk sanatları alanında da bu zenginliğin yaşatılması için çalıştıklarını vurgulayarak, "İlimizin bu ağa dahil edilmesiyle yüzyıllardır süregelen tarihi birikim ve kültür zenginliği böylelikle dünyaya açılmış olacak. Bununla birlikte umuyoruz ki şehrimize ve ülkemize ait el sanatlarımız bütün dünyaya tanıtılmış olacak. Aynı zamanda ticari sektör ve şehrimize ekonomik değerler katan bir zenginlik olarak da bize yansıyacaktır diye düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :