Kütahya'da 35 milyon kızılçam tohumu toprakla buluştu

Kütahya'da 35 milyon kızılçam tohumu toprakla buluştu

Değirmisaz köyü yakınlarında 16 Temmuz'da çıkan orman yangınında zarar gören 231 hektar alana, yaklaşık 35 milyon kızılçam tohumu atıldı - Kütahya Valisi Nayir:- "15 Temmuz'da bu ülke büyük bir ihaneti yaşarken, 16 Temmuz'da bu bölgede çıkan yangınla yüre

KÜTAHYA (AA) - Kütahya'nın Tavşanlı ilçesine bağlı Değirmisaz köyü yakınlarında 16 Temmuz'da çıkan orman yangınında zarar gören 231 hektar alana, yaklaşık 35 milyon kızılçam tohumu atıldı.

Kütahya Valisi Ahmet Hamdi Nayir, tohum atma töreninde yaptığı konuşmada, Kütahya'nın ormanlarıyla hayat bulduğunu belirterek, ormanların korunması için tedbirli davranılması gerektiğini söyledi.

Kütahya'nın temmuz ayında iki acıyı birden yaşadığını hatırlatan Nayir, şunları kaydetti:

"15 Temmuz'da bu ülke büyük bir ihaneti yaşarken, 16 Temmuz'da bu bölgede çıkan yangınla yüreğimiz bir daha sızlamıştı. Yangın haberini alır almaz gayretli bir çalışma ve havadan aldığımız desteklerle yangını söndürmeyi başardık. O zaman da ormanlık alanı gelip yerinde görme arzumuz vardı ama ülkenin o zamanki konjonktürü bizim yerimizden ayrılmamızı imkan dahilinde kılmamıştı. Ülkenin en büyük servetlerinden biri ormanlar, hem çevre için hem sağlık için hem de ekonomik değerler olarak baktığımızda bize önemli katkılar sağlayan varlığımızdır. İlimizi tanıtırken de 'Biz yüzde 56'sı ormanlarla kaplı bir iliz.' diye övünerek anlatıyoruz. Koruması çok önemli bir varlığın devam etmesi için koruma tedbirlerinin alınması önemli."

Nayir, çıkan yangında yok olan 231 hektar ormanlık alanın eskisinden daha iyi hale getirileceğini, yangının izlerinin silineceğini vurgulayarak, "Gördüğümüz kadarıyla toprak tekrar yeşermeye müsait, bir ümit oluşturacak kadar da güzel bir alan. Arkadaşlarımızın çalışmasıyla bugün tohumları toprakla buluşturarak, inşallah eskisinden daha iyi hale gelecek. Ülkemizin bu zenginliğini tekrar hızlandıracak çalışmamızı bugün burada yapacağız." ifadelerini kullandı.

Kütahya Orman Bölge Müdürü Adnan Kayım da 16 Temmuz'da öğleden sonra 7 ayrı noktada çıkan orman yangınını 17 Temmuz sabaha karşı kontrol altına aldıklarını ve 3 gün içerisinde de tamamen söndürdüklerini hatırlattı.

Yanan orman sahalarını bir yıl içerisinde eski görünümüne kavuşturmayı hedeflediklerini ifade eden Kayım, "Bu hedef doğrultusunda çalışarak çimlendirme şartlarını oluşturmak adına zamanı ve personeli de iyi kullanarak şu an çimlenme şartlarını oluşturacak duruma getirdik. Bu amaçla 2 bin 170 kilo, yani 35 milyon tohumu toprakla buluşturacağız ve inşallah yanan sahayı eski görünümüne kavuşturacağız." diye konuştu.

Daha sonra, yaklaşık 35 milyon kızılçam tohumu toprakla buluşturuldu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :