Kuş dili, lavaş ve Çinicilik UNESCO yolunda

Kuş dili, lavaş ve Çinicilik UNESCO yolunda

Kültür ve Turizm Bakanlığı, "kuş dili, lavaş ve Çinicilik"in UNESCO "Somut Olmayan Kültürel Miras" listesine girmesi için adım attı- UNESCO'ya sunulan dosyaların kabul edilmesiyle, listedeki Türkiye'ye ait somut olmayan kültürel miras unsurların sayısı 15

ANKARA (AA) - YASEMİN KALYONCUOĞLU - Kültür ve Turizm Bakanlığı, "kuş dili, lavaş ve Çinicilik"in UNESCO "Somut Olmayan Kültürel Miras" listesinde yer alması için girişimde bulundu.

AA muhabirinin Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Geliştirme Genel Müdürlüğünden aldığı bilgiye göre, 195 üyeli UNESCO Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünün, hükümetler arası komitesindeki 24 üyesinden biri olan Türkiye, 2012'de 4 yıllığına ikinci kez seçildi.

UNESCO'ya kayıtlı dünya miras listesinde en fazla unsur bulunduran 10 ülke içinde yer alan Türkiye, 2014 yılında Somut Olmayan Kültürel Miras listesine, 12'inci unsur olarak "Ebru Türk Kağıt Süsleme Sanatını" eklettirdi.

- Çinicilik UNESCO'da

Bakanlık, çiniciliğin UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras listesine 13'üncü unsur olarak dahil edilmesi için gerekli dosyayı geçen yıl sundu. Dosya, 28 Kasım-2 Aralık 2016 tarihlerinde düzenlenecek 11. Somut Olmayan Kültürel Hükümetlerarası Komite Toplantısında nihai karara bağlanacak.

Çiniciliğin listeye alınması ile Anadolu'nun en eski, önemli ve eşsiz sanatı, dünyanın korunacak ortak mirası listesinde yerini bulacak.

- Türk mutfağının lavaşı UNESCO masasında

Türkiye, bir çeşit ince ekmek türü lavaşın da kültürel miras olarak kabul edilmesi için geçen yıl Azerbeycan, Kırgızistan, Kazakistan ve İran ile UNESCO'ya ortak dosya sundu.

11. Somut Olmayan Kültürel Miras Hükümetlerarası KomiteToplantısında "İnce ekmek yapma ve paylaşma kültürü: Lavaş, Katırma, Jupka ve Yufka" isimli dosyanın kabul edilmesiyle lavaş, dünya mirasının korunacak lezzetleri arasına girecek.

- Karadenizlilerin "kuş dili" UNESCO'da

Bakanlık, Giresun'a bağlı Kuşköy'de kaybolmaya yüz tutan, ıslıkla gerçekleştirilen kuş dilinin UNESCO "Acil Koruma Listesi"ne alınması için de dosya hazırladı. Mart ayı sonuna kadar UNESCO'ya sunulması planlanan dosya UNESCO'da 2017'de değerlendirilecek.

Kuş dilinin, eğlence unsuru taşımadan değer görmesi ve korunması, genç kuşaklar tarafından öğrenilerek günlük hayatta kullanımının sağlanması, bu dile ilişkin toplumsal farkındalığın arttırılması hedefleniyor.

Planlanan stratejik hedefler ile ıslık çalınan bölgelerin halk eğitim merkezlerinde kurslar düzenlenecek ve "ıslık dili ustaları" desteklenerek, dilin bölgede yaşatılması için çalışılacak.

- Kültürel miras sayısı 15'e çıkacak

UNESCO'ya sunulan dosyaların kabul edilmesiyle, listedeki Türkiye'ye ait somut olmayan kültürel miras unsurların sayısı 15'e çıkacak.

Bakanlığın "Türkiye Somut Olmayan Kültürel Miras Ulusal Envanterinde", "Sözlü Gelenekler ve Anlatımlar", "Gösteri Sanatları", "Toplumsal Uygulamalar", "Ritüeller ve Şölenler", "Doğa ve Evrenle İlgili Bilgi ve Uygulamalar" ve "El Sanatları Geleneği" başlığı altında UNESCO'ya sunması beklenilen 110 unsur bulunuyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :