Kurtulmuş, Best FM yayınına katıldı

Kurtulmuş, Best FM yayınına katıldı

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş: (2)- "Bir barut fıçısı haline gelmiş olan bölgenin ilave gerginlikleri taşıyamayacağını, bunun bölge barışına hizmet etmeyeceğini, oradaki Kürt halkının varlığına ve geleceğine de olumlu etkilerinin olmayacağını kendilerine

ORDU (AA) - Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Kerkük'teki tartışmalara ilişkin, "Bir barut fıçısı haline gelmiş olan bölgenin ilave gerginlikleri taşıyamayacağını, bunun bölge barışına hizmet etmeyeceğini, oradaki Kürt halkının varlığına ve geleceğine de olumlu etkilerinin olmayacağını kendilerine ifade ediyoruz. Kaldı ki biz Irak'ın toprak bütünlüğünden yanayız." dedi.

Kurtulmuş, Ordu'nun Ünye ilçesinde, Best FM'de yayınlanan "Konuşan Türkiye" programında gündeme ilişkin değerlendirmede bulundu, radyo dinleyicilerinin sorularını yanıtladı.

Kerkük'te yaşanan bayrak krizi ve referandum tartışmalarına ilişkin bir soru üzerine Kurtulmuş, bu konudaki bütün hassasiyetlerin defaatle Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) ifade edildiğini belirtti.

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, "Bir barut fıçısı haline gelmiş olan bölgenin ilave gerginlikleri taşıyamayacağını, bunun bölge barışına hizmet etmeyeceğini, oradaki Kürt halkının varlığına ve geleceğine de olumlu etkilerinin olmayacağını kendilerine ifade ediyoruz. Kaldı ki biz Irak'ın toprak bütünlüğünden yanayız. Bu önemli bir meseledir. Zaten bu bölge yeterince dağıtılmıştır. Bundan sonra bu bölgede daha fazla dağılmanın değil, daha fazla entegrasyonun, birlikte yaşamanın peşinde koşmamız lazım." diye konuştu.

Barzani yönetiminin, Türkiye'nin bu kadar net tavrını gördükten sonra, özellikle son yıllarda gelişen ikili ilişkiler sonrasında adımlarını düşünerek atacağı kanaatinde olduğunu anlatan Kurtulmuş, Türkiye gibi bir ülkeyi, Barzani yönetiminin kaybetmeyeceğini ifade etti.

- "Siyaset tökezlediği zaman bürokrasiye iş yaptıramazsınız"

Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin Türkiye'ye kazandıracaklarına yönelik bir soru üzerine Kurtulmuş, sistemin en büyük avantajının siyasi istikrar olacağını belirtti.

Türkiye'de siyaset zayıfladığı zaman bürokratik oligarşinin harekete geçeceğini vurgulayan Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, "Siyaset bir şekilde tökezlediği zaman bürokrasiye iş yaptıramazsınız. 7 Haziran'dan sonra biz bunu gördük. İktidara devam ediyor olmamıza rağmen, bürokratların sallanmaya başladığını gördük. Ama şimdi beş yıllığına hükümet kurulacak." ifadesini kullandı.

Terörle mücadele konusunun 1 Kasım'dan sonra çok ciddi bir ivme kazandığına işaret eden Kurtulmuş, özellikle son dönemde çok güçlü bir şekilde terörle mücadele edildiğini bildirdi.

Numan Kurtulmuş, "Emniyet ve askeriye içerisindeki FETÖ'cü eşkıyaların temizlenmesi, terörle mücadelede takoz olan eşkıya sürüsünün bir şekilde sistemin dışına atılması" ile terörle mücadelede ciddi sonuçlar elde edildiğini kaydetti.

Şehirlerde, kırsalda ve sınır ötesinde terörle etkili bir mücadele ortaya konduğuna işaret eden Kurtulmuş, "Çok şükür bu mücadelede etki arttıkça da terör örgütleri diz çöküyor. Bu, tek başına iktidarın verdiği bir güçtür. Diyoruz ki her zaman böyle olmayabilir, tek başına iktidarı her zaman sağlamanın yolu, cumhurbaşkanlığı hükümet sistemidir." değerlendirmesini yaptı.

- "Erdoğan'dan sonrasını garanti altına almak için kurulmuş bir sistemdir"

Cumhurbaşkanlığı yarışının demokratik olacağını belirten Kurtulmuş, "Çünkü şu anda cumhurbaşkanını sadece Meclis'te olan partiler belirliyor. Şimdi ise Meclis dışında kalan partiler de bir araya gelebilir, bir kişiyi cumhurbaşkanı adayı olarak gösterebilir. 100 bin tane vatandaşımız bir araya gelir, imzalarını verirler, birisini cumhurbaşkanı adayı gösterebilirler. Dolayısıyla yarış son derece demokratik olacak." dedi.

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan sonra ne olacağı yönünde bir soruya da şu yanıtı verdi:

"Bu anayasa değişiklik meselesinin Tayyip Erdoğan'ın şahsıyla bir ilgisi yoktur, AK Parti'nin kurumsal kimliğiyle de bir ilgisi yoktur. Bu, memleketin geleceğiyle ilgili tasarlanmış bir anayasa değişikliğidir. Tayyip Erdoğan daha ne desin, 'Ben bir faniyim. 16 Nisan akşamına çıkacak bir garantim yok'. Bu mesele, esasında Tayyip Erdoğan'dan sonrasını garanti altına almak için kurulmuş bir sistemdir. Tayyip Erdoğan'ın siyasi bir geçmişi var. Tayyip Erdoğan bir şekilde halkın yüzde 52'sinin de oyunu alarak cumhurbaşkanı olmuş birisidir. Esas mesele şu, 'Her zaman Tayyip Erdoğan kadar yüksek, karizmatik bir lider gelmeyebilir, öyle güçlü bir sistem kuralım ki ülkeyi taşıyabilsin'. Yani bir daha o eski dönemlerin, vesayetin, yönetimde çift başlılığın, kurulamayan hükümetlerin dönemine geri dönmeyelim. Güçlü bir sistem olsun."

Kurtulmuş, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan sonra ne olacak" diye düşünmenin, bu millete güvensizlik olduğunu kaydetti.

(Bitti)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :