Küresel siber saldırıyı durduran hacker tutuksuz yargılanacak

Küresel siber saldırıyı durduran hacker tutuksuz yargılanacak

Mahkeme, 23 yaşındaki Hutchins'in tutuksuz yargılanabilmesi için 30 bin dolar kefalet ücreti belirledi

LAS VEGAS (AA) - ABD'nin Las Vegas kentinde mahkeme, internet bankacılığı şifrelerini çalmaya yönelik kötü amaçlı bir yazılımın yayılmasında rolü olduğu suçlamasıyla gözaltına alınan İngiliz bilişim güvenliği uzmanı Marcus Hutchins'in 30 bin dolar kefaletle tutuksuz yargılanmasına karar verdi.

Yargıç Nancy Koppe, mayıs ayında dünya çapında bilgisayar ağlarını etkileyen "WannaCry" (Ağlamak İstiyorum) adlı fidye yazılımını yaptığı müdahaleyle durdurmayı başaran Hutchins'in topluma bir tehdit oluşturmadığına, dolayısıyla tutuksuz yargılanabileceğine karar verirken, şüpheliye yurt dışına çıkış yasağı koydu. Hutchins'in yurt içinde uçakla seyahat edebilmesine ise izin verildi.

Hutchins, adı açıklanmayan bir başka sanıkla birlikte, 2015-2016 yıllarında internette web tarayıcılarına bulaşarak kullanıcıların internet bankacılığı şifrelerinin çalınmasına yol açan "Kronos" adlı casus yazılımının satışında ve pazarlanmasında rolü olduğu gerekçesiyle suçlanıyor.

İngiltere'nin güneybatısındaki Ilfracombe kasabasında ailesiyle birlikte yaşayan 23 yaşındaki Hutchins, FBI tarafından yürütülen soruşmanın ardından geçen ay Wisconsin Eyaleti Federal Mahkemesine sunulan bir iddianameyle adı anılmadan suçlanmıştı.

Hutchins, önceki gün bilişim güvenliği kongresine katılmak üzere bulunduğu Las Vegas'tan ülkesine dönerken havalanında gözaltına alınmıştı.

İddianamede Hutchins, 2014-2015 yıllarında, adı açıklanmayan başka bir sanıkla birlikte, virüsü "karanlık web" olarak adlandırılan gizli internet ağında faaliyet gösteren AlphaBay adlı sanal pazarda satışa çıkarmakla suçlanıyor.

"Tor" adlı verilen özel bir tarayıcıyla erişilebilen gizli ağ üzerinden hizmet veren AlphaBay, temmuz ayında FBI'ın öncülük ettiği uluslararası operasyonun ardından kapatılmıştı.

Bilişim güveliği camiasından uzmanlar ve hukukçular, etik dışı ve suç içeren bilgisayar korsanlığını engelemeye yönelik "beyaz hacker" faaliyetleriyle tanınan Hutchins'in bu türden bir korsan yazılımın yayılmasında rolü olabileceğine ihtimal vermiyor.

Ancak Hutchins'in söz konusu yazılımın kodunun belirli bir bölümünün üretilmesine bilinçsiz olarak katkı sağlamış olabileceği değerlendiriliyor.

- Küresel siber saldırıyı durduran adam

Mayıs ayında dünya çapında bilgisayar ağlarını etkileyerek, çok sayıda ülkede kurumasal hizmetleri felç eden WannaCry yazılımı, bulaştığı bilgisayarı kilitleyip talep edilen bedel ödenmediği takdirde tüm verileri silmekle tehdit eden bir mesaj gönderiyordu.

Hutchins, yazılımın kodu içine gizlenen bir URL'yi (ağ adresini) aktive ederek virüsü etkisiz hale getirmeyi başarmıştı. Web üzerinde henüz satın alınmamış bir alan adı olan söz konusu URL, zararlı yazılımı üretenler tarafından virüsü tamamıyla "kapatmak" için bir önlem olarak tasarlanmıştı. Alan adının satın alınıp aktif hale getirilmesiyle virüs kendiliğinden etkisiz hale gelmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :