Küresel piyasalar yeni haftada merkez bankalarına odaklandı

Küresel piyasalar yeni haftada merkez bankalarına odaklandı

İSTANBUL (AA) - Küresel piyasalarda Avrupa Merkez Bankası (ECB) kararları sonrasında yön arayışı devam ederken, bu hafta ABD Merkez Bankası (Fed), Japonya...

İSTANBUL (AA) - Küresel piyasalarda Avrupa Merkez Bankası (ECB) kararları sonrasında yön arayışı devam ederken, bu hafta ABD Merkez Bankası (Fed), Japonya Merkez Bankası (BoJ) ve İngiltere Merkez Bankası (BoE) toplantılarından çıkacak kararlar takip edilecek.
Geçen hafta, Brent petrolün varil fiyatının yaklaşık 3 ayın ardından ilk kez 40 doların üzerine çıkması ile ECB'nin politika, mevduat ve marjinal borç verme faizlerinde indirime gitmesi ve tahvil alım miktarını yükseltmesi, yatırımcı risk iştahını pozitif etkiledi.
ABD 10 yıllık tahvil faizleri, cuma günü yüzde 1,9919 ile 29 Ocak'tan bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Dolar endeksi ise sert düşüş yaşadığı haftada 96,2 seviyelerinde dengelendi. Dow Jones endeksi yüzde 1,28'lik, S&P 500 endeksi yüzde 1,64'lük ve Nasdaq endeksi de yüzde 1,85'lik yükselişle haftayı tamamladı.
Analistler, ABD tarafında bugün açıklanacak önemli bir verinin bulunmadığına işaret ederek, yarın başlayacak ve 2 gün sürecek Fed toplantısından çıkacak kararların piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını öngörüyor.
Avrupa tarafında ECB kararlarından sonra artan risk iştahının en önemli etkisi pay piyasalarında görüldü. Kararların ardından 1,12'yi aşan avro/dolar paritesi cuma günü 1,1160 seviyelerinde dengelenirken, Almanya'da DAX endeksinde yüzde 3,51, İngiltere'de FTSE 100 endeksinde yüzde 1,71 ve Fransa'da CAC 40 endeksinde yüzde 3,27 hızlı yükselişler yaşandı.
Analistler, pay piyasalarında ECB kararlarının etkisinin izlenmeye devam edileceğini belirterek, bugün açıklanacak Avro Bölgesi sanayi üretimi verilerinin piyasaların odak noktasında olacağını kaydediyor.
Asya tarafında geçen haftayı yüzde 2,2'lik düşüşle tamamlayan Çin'de Şanghay bileşik endeksi, yeni haftanın ilk işlem gününde yüzde 2 yükselişle seyrediyor. Çin'de hafta sonunda açıklanan ocak-şubat dönemi sanayi üretimi yüzde 5,4 ve perakende satışlar yüzde 10,2 artışla beklentilerin altında kalırken, sabit sermaye yatırımları yüzde 10,2 ile beklentilerin üzerinde gerçekleşti.
Analistler, Çin Sermaye Piyasaları Düzenleyici Kurumu (CSRC) Başkanı Liu Shiyu'nun hisse senedi piyasasının desteklenmeye devam edileceği yönündeki açıklamasının piyasaya moral verdiğini kaydediyor.
Japonya'da Nikkei endeksi ise bugün açıklanan makine aksamı siparişlerinin beklentilerin üstünde gelmesi sonrasında yüzde 1,74 yükselerek günü 17.233,75 puandan tamamladı.
Yurt içi piyasalarda ise geçen hafta 2,8680 ile 24 Kasım'dan bu yana gördüğü en düşük seviyeye gerileyen dolar/TL, pay piyasalarındaki yükselişi destekledi. Cuma gününü yüzde 0,45 artışla 79.380 puandan tamamlayan Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksinin haftalık kazancı da yüzde 2,8'i aştı. Dolar/TL şu dakikalarda 2,8825 ve avro/TL ise 3,2160 seviyelerinden işlem görüyor.
Analistler, bugün veri akışının zayıf olduğuna işaret ederek, bu hafta yurt içi piyasalarda Aralık 2015 iş gücü istatistiklerinin, yurt dışında ise yarın açıklanacak BoJ, çarşamba günkü Fed ve perşembe günü yapılacak BoE toplantılarından çıkacak kararların takip edileceğini kaydediyor.
Teknik açıdan BIST 100 endeksi için 79.500 puanın direnç konumunda bulunduğunu aktaran analistler, olası geri çekilmelerde ise 78.250 seviyelerinin destek olarak izleneceğini dile getiriyor.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler şöyle:
10.00 Türkiye, şubat ayı tarım ürünleri üretici fiyat endeksi
12.00 Avro Bölgesi, ocak ayı sanayi üretimi

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :