Küresel enerji yatırımlarında yenilenebilir damgası

Küresel enerji yatırımlarında yenilenebilir damgası

Geçen yılki küresel enerji yatırımlarının yüzde 63'ünü yenilenebilir enerji projeleri oluşturdu- Dünya çapındaki 37,6 milyar dolarlık enerji yatırımının yarısı güneş ve rüzgar enerjisine yapıldı- Türkiye'de ise geçen yıl elektrik üretimi için üç ayrı proj

ANKARA (AA) - NURAN ERKUL/GÜLŞEN ÇAĞATAY - Küresel boyutta geçen yıl gerçekleştirilen 37,6 milyar dolarlık enerji yatırımının 18,8 milyar doları sadece güneş ve rüzgar projelerine harcandı.

AA muhabirinin Dünya Bankasının, "Altyapı Projelerine Özel Sektör Katılımı"na ilişkin verilerinden yaptığı derlemeye göre, geçen yıl toplam 111,6 milyar doları bulan küresel altyapı yatırımlarının 37,6 milyar doları enerji projelerine yapıldı. Toplam küresel enerji yatırımlarınınsa 2015'te yüzde 63'ü yenilenebilir enerji projelerinden oluştu.

Dünya genelinde, geçen yıl imza atılan 205 yeni enerji projesi arasında güneş ve rüzgar enerjisi projeleri ilk sırayı paylaştı. Geçen yıl yapılan enerji yatırımları içinde rüzgar ve güneş enerjisine 9,4'er milyardan olmak üzere toplam 18,8 milyar dolar kaynak aktarıldı. Güneş enerjisi yatırımları 2015'te son 5 yıl ortalamasına göre yüzde 72 artış gösterdi.

Güneş ve rüzgarı takiben, hidrolik kaynaklara 2,9 milyar dolar, jeotermal enerjiye ise 1,3 milyar dolar yatırım gerçekleştirildi.

- Öne çıkan ülkeler ve Türkiye

Enerjiye geçen yıl en fazla yatırım 12,2 milyar dolar ile Doğu Asya ve Pasifik bölgesinde yapıldı ve burada 60 yeni proje hayata geçirildi.

Filipinlerde yapılan 5,1 milyar dolarlık enerji yatırımının dörtte biri fosil yakıtlar için harcanırken, Sahraaltı Afrika'da da 23 yeni enerji projesine 4 milyar dolar yatırım gerçekleştirildi.

Brezilya, geçen yıl yapılan enerji yatırımları arasında 2,1 milyar dolarlık paya sahip oldu. Brezilya'yı 2 milyar dolarlık enerji yatırımının büyük çoğunluğunu yenilenebilir enerjiye yönlendiren Hindistan izledi.

Küresel enerji yatırımlarının yüzde 63'ünü oluşturan yenilenebilir kaynaklar dışında en popüler alan kömür oldu. Toplam yatırımın yüzde 19'unu oluşturan kömür projelerinden en büyüğüne 2,6 milyar dolar ile Malezya'da imza atıldı. Diğer büyük kömür yatırımı da 1,2 milyar dolar ile Filipinler'de yapıldı.

Türkiye'de ise geçen yıl enerji sektörüne bir jeotermal, bir rüzgar ve bir de doğalgaz kombine çevrim santraline olmak üzere toplam 1,6 milyar dolar kaynak aktarıldı. Bu miktar, Türkiye'nin son 5 yıldaki enerji yatırımları ortalamasının yüzde 80 altında gerçekleşti.

Geçen yıl küresel boyutta en fazla yatırım yapılan yenilenebilir enerji kaynakları ise şöyle:

Kaynak

Yatırım (milyar dolar)

Yüzde
Güneş

9,4

26
Rüzgar9,426
Hidrolik2,98
Jeotermal1,33
Toplam

23,0

63

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :