Kuraklığa rağmen su sıkıntısı yok
Yeraltı su rezervi sürekli azalan Konya'da kuraklığa rağmen görünürde su kesintisini gerektirecek bir durum olmadığı bildirildi.
KOSKİ Genel Müdürü Ahmet Sorgun yaptığı açıklamada, Konya'da yer altı sularının azalmasındaki en büyük etkinin tarımsal amaçlı fazlaca su çekilmesi olduğunu belirtti. İstanbul ve Ankara gibi kentlerde şehir şebekesine baraj ve göllerdeki suların verildiğini, Konya'da ise şebeke suyunun büyük bölümünün yer altı rezervinden sağlandığını vurgulayan Sorgun, “Geçen yıl Konya kent merkezinde ev ve iş yerleri yaklaşık 70 milyon metreküp su kullandı. Bu miktarda su, tarımsal sulama için çekilen suyla karşılaştırıldığında çok düşük miktarda kalıyor” dedi.
Konya'da içme ve kullanma suyunda tasarruf konusunda başlattıkları çalışmalardan sonuç alınmaya başlandığını dile getiren Sorgun, şunları kaydetti: Yer altı su rezervinde son yıllarda ciddi azalma yaşanmasına rağmen, görünürde su kesintisini gerektirecek bir durum yok. Çünkü Konya'da öncelikli olarak suyun bonkörce kullanıldığı tarım kesiminde tasarruf yapılması gerekiyor. Öncelikle, tarımsal amaçlı ne kadar su kullanıldığı ölçülebilmelidir. Bunun için bazı büyük şehirlerde uygulanmaya başladığı gibi halı yıkamayı da yasaklama yoluna gitmedik. Bir şeyi yasakladığınızda onun cazibesini de artırmış olursunuz. Bu nedenle yasak yerine bilinçlendirmeyi önemsiyoruz. aa