Kuraklığa karşı etkili nadas önerisi

Kuraklığa karşı etkili nadas önerisi

Yağışların az olduğu yıllarda kuru tarım tekniklerine uygun etkili bir nadas ile çiftçilerin kuraklığın etkisinden en az zararla kurtulabileceği ifade edildi- AEÜ Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi Çiftlik Müdürü Yrd. Doç. Dr. Ayrancı:- "Toprağın yüze

KIRŞEHİR (AA) - Yağışların az olduğu yıllarda kuru tarım tekniklerine uyan ve etkili bir nadas uygulayan çiftçilerin kuraklığın etkisinden en az zararla kurtulabilecekleri belirtildi.

Ahi Evran Üniversitesi (AEÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi ve Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi Çiftlik Müdürü Yrd. Doç. Dr. Ramazan Ayrancı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1980 yılından bu yana nadas alanlarının yaklaşık 5 milyon hektar azalarak doğal sınırlarına geldiğini, Türkiye'deki nadas alanlarının 2015-2016 itibarıyla 4 milyon 500 bin hektar civarında olduğunu söyledi.

Yıllık yağışın 350 milimetre ve altında olduğu bölgelerde nadassız tarım yapmanın riskli olduğunu belirten Ayrancı, Kırşehir ve bölgesindeki illerin bu kategoride yer aldığını ifade etti.

Ayrancı, nadassız tarımda esas ürün yılında yağışın çok önemli hale geldiğine dikkati çekerek, yağıştaki herhangi bir aksamanın tarlada büyük ürün kayıplarına yol açabileceğine dikkati çekti.

- Toprağı kulaklı pullukla devirerek işleyin

Nadas uygulaması için erken ilkbahar döneminde toprağa kulaklı pullukla en erken sürede girilmesinin kuraklığın etkisinin azaltılmasına faydalı olabileceğini dile getiren Ayrancı, şöyle konuştu:

"Bu dönemde kulaklı pullukla 18-20 santimetre derinlikte toprağın işlenmesi gerekiyor. İkileme zamanı da mayıs ayının son haftasına denk geliyor. Burada yapacağımız, kazayağı ile ortalama 10 santimetre derinlikte toprağı işleyerek nisan ve mayıs ayında yağan yağışlarla depolanan suyun buharlaşarak kaybolmasını önlemek olacak. Toprağın yüzeyinde bir kırılma oluşturmak suretiyle malçlama yapılması, arazide çıkan yabancı otların yok edilmesi, o yılki yağışların yüzde 20-25 oranında toprakta depolanmasını sağlıyor. Nadas olan yerlerde bu oluyor. Müteakip ekilen ürüne yüzde 20-30 oranında bir takviye su sağlanmış oluyor. Bu durum, özellikle sonbahar kuraklığı ve ilkbahar erken dönem kuraklığına su yönüyle önemli bir destek sağlamaktadır. Bunu, kurallarına uygun olarak uygulayan çiftçilerimiz bölgede kuraklıktan en az zarar gören ya da etkilenenler olmaktadır."

Nadas yılında, ekim ve hasat arasındaki sürenin kısa olduğu bazı bitkilerin de değerlendirilebileceğine işaret eden Ayrancı, "Araştırma arazimizde bir alanımız var. Doğrudan ekim yöntemiyle klasik toprak işleme yöntemi içerisinde mercimeğin gelişimini karşılaştırdığımız bir deneme. Burada nadas alanında bitkiden elde edilen ürünü de karşılaştıracağız." diye konuştu.

İç Anadolu Bölgesi gibi kuraklık riski olan yerlerde kuru tarım teknikleri ve nadas uygulamasının önemli olduğunun altını çizen Ayrancı, "Kuru tarım tekniklerine dikkat ederek üreticilik yapan çiftçilerimiz, kuraklığın etkisinden en az şekilde zarar görebilir. Etkili bir nadas, kuraklıktan en az zarar görmede bir garanti olarak söylenebilir." değerlendirmesini yaptı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :