KÜMİD Yönetim Kurulu Başkanı Güner:

KÜMİD Yönetim Kurulu Başkanı Güner:

"10. yılımızı, UNESCO'nun Kültür Mirasını Koruma El Kitapları'nı Türkçeye çevirip basımını ve dağıtımı yaparak kutluyoruz"

İSTANBUL (AA) - Kültürel Mirasın Dostları Derneği (KÜMİD) Yönetim Kurulu Başkanı Saadet Güner, derneğin 10. kuruluş yılını, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumunun (UNESCO), Kültür Mirasını Koruma El Kitapları'nı Türkçeye kazandırarak kutladıklarını kaydetti.

İstanbul Deniz Müzesi Süleyman Nutki Çok Amaçlı Salonunda gerçekleşen etkinlikte konuşan Güner, KÜMİD'in tarihi ve hizmetleriyle ilgili bilgi verdiği konuşmasında, Türkiye'deki ve yurt dışındaki kültür mirasını korumak amacıyla çıktıkları yolun 10. yılında UNESCO'nun Kültür Mirasını Koruma El Kitapları'nı Türkçeye çevirip basımını ve dağıtımı yaparak kutladıklarını anlattı.

Güner, KÜMİD, UNESCO Genel Merkezi ve UNESCO Türkiye Milli Komisyonunun Türkçe ortak yayını 6 el kitabının, müzelerde güvenlik, dini mirasın güvenliğinin sağlanması, müzeler için afet risk yönetimi, koleksiyonların belgelenmesi gibi konuları içerdiğini belirterek, kitapçıkların üniversite ve müzelerde dağıtılacağını da kaydetti.

WATCH (World Association for the Protection of the Tangible and Times of Armed Conflict) Genel Sekreteri Dr. Claudio Cimino da Akdeniz ülkesi olarak Türk insanının kültürel mirasla doğarak yaşayarak ve hissederek büyüdüğünü bildirdi.

Kültürel mirasın korunmasının öneminin hiçbir zaman unutulmaması gerektiğini ifade eden Cimino, WATCH ve KÜMİD ile birçok projeye imza attıklarını ifade etti. Depremde ve afetlerde kültürel mirası koruma konusunda çalışmalar yapıldığına dikkati çeken Cimino, kültürel mirası koruyan kurumların daha da artması gerektiğini belirtti.

Doğal afet ve depremlerde kültürel mirasın nasıl korunmasıyla ilgili bilgi veren Cimino şunları kaydetti:

"Birçok organizasyonlarda bulunduk. Uluslararası çalışmalarda da başarı elde ettik. Bizim yaptığımız gönüllülüğe dayalı sivil toplum organizasyonunda, eğer beraber çalışıyorsanız hiçbir şey engel olmamalı. Günümüzde de her yerde doğal afetler gerçekleşebiliyor. Eğer biz bunları nasıl gidereceğimiz veya bu afetlere karşı nasıl hazırlıklı olacağımızı bilmezsek başarı elde edemeyiz. Birlikte hareket edilirse ve çalışılırsa felaketlere karşı her zaman hazırlıklı olmuş oluruz."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler