'Kültür Havuzu' açıldı

'Kültür Havuzu' açıldı

Osmanlıca, Almanca ve Türkçe bir alıntının yer aldığı havuzun açılışı Konya'da yapıldı.

British Council tarafından yürütülen ve AB Sivil Toplum Diyaloğu Kültür Köprüleri Programı çerçevesinde AB Komisyonunca desteklenen “Benim Kentim/My City Projesi” kapsamında Polonyalı sanatçı Joanna Rajkowska'nın Osmanlıca, Almanca ve Türkçe bir alıntının yer aldığı havuzun açılışı Konya'da yapıldı. Sanatçı Rajkowska'nın, “Walter Benjamin Konya” adını verdiği projenin tanıtımı amacıyla Hükümet Meydanında tören düzenlendi. Açılışta konuşan Konya Valisi Aydın Nezih Doğan dünyada kalıcı olabilmenin yolunun barışı çağırmak olduğunu belirtti. Dünya kültürünü oluşturan ögelerden birinin de din olduğunu, dinlerin hepsinin barışı çağırdığını dile getiren Doğan, sanatçıların bakış açılarının toplumun gidiş açılarında önemli olduğunu vurguladı. Vali Doğan, proje sayesinde Konya'dan yükselen barış mesajının tüm dünyayı kucaklaşmasını temenni etti. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ise Konya ile dünyanın diğer kentleri arasında köprü oluşturacak çalışmanın kent için hayırlı olmasını diledi.

Dünyadaki bütün kentlerin aynı olmasını önlemenin gerektiğini, kentlerin farklılıklarını koruyarak barış ortamını sağlanması gerektiğinin altını çizen Akyürek, bunun da kendi olmaktan çekinmeyen, kimlikli ve karakterli kentlerin dünyaya açılması ve birbiriyle tanışmasıyla olacağını söyledi. Konya'nın böyle bir konumda olduğunu, Mevlanın öğretileri doğrultusunda tüm dünyayı kuşatan bir anlayışa sahip olduğunu kaydeden Akyürek, Konya'nın projeye ve barışa katkı yapacağını ifade etti. Projeye destekte bulunan Selçuk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yasin Aktay da küreselleşme denilen bir sürecin yaşandığını belirtti.

Küreselleşme sürecinde kentlerin kişiliksiz hale getirildiğini, bütün kentlerde hemen hemen aynı hayat tarzlarının yaşandığını, bunun ciddi bir sorun olduğunu dile getiren Prof. Dr Aktay, farklı hayatların ve kişilerin kentlerin içerisinde bulunması gerektiğini aktardı. Prof. Dr. Aktay, “My City Projesi”nin bu anlamda farklı olanı bulma ve keşfetmenin anlamı olduğunu söyleyerek, 5 farklı sanatçının Türkiye'nin 5 farklı kentinde farklı olanı bulmaya çalıştığını kaydetti. Konuşmaların ardından sanatçı Rajkowska, Walter Benjamin'in “Çevirmenin Görevi” ismini denemesinin Osmanlıca, Almanca ve günümüz Türkçesi'ne yapılan çevrisinin ilk kopyasını, Konya Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çıpan'a hediye etti. Projenin diğer bir bileşeni olan ve Rajkowska tarafından kentte çekilen “Walter Benjamin Konya”da sessiz filmi gösterildi.

Filmde, Benjamin'in “Çevirmenin Görevi” denemesinin Almanya'da basımından birkaç yıl sonra 1928'de Konya'ya yapmış olduğu hayali bir ziyaret anlatılıyor. Filmin ardından sanatçı Joanna Rajkowska'nın tasarladığı ve felsefeci Walter Benjamin'in “Çevirmenin Görevi” isimli denemesinden seçtiği alıntının Osmanlıca, Türkçe ve Almanca yazılı olduğu mermer sığ havuzun açılışı yapıldı. Hafif bir girdapla dönerek akan suyun altında kalan havuz tabanına ise söz konusu alıntı Osmanlıca işlendi.

“BENİM KENTİM/MY CITY PROJESİ”
Avrupa Birliği “Sivil Toplum Diyaloğu: Kültür Köprüleri Programı” kapsamında British Council tarafından tasarlanan ve 3 yıldır yürütülen proje, kentleri birer buluşma noktası olarak düşünerek, Türkiye ve Avrupa arasındaki diyalogda kültürel tartışmayı ön plana çıkarıyor. Proje, Türkiye ile Avrupa arasındaki diyaloğun sanat ve kültür aracılığıyla güçlendirilmesini hedefleyen Platform Garanti Güncel Sanat Merkezi ve Anadolu Kültür işbirliğiyle British Council tarafından yürütülüyor. Türkiye'nin farklı bölgelerinden beş kenti kapsayan projede, aynı zamanda Türkiye'den 6 sanatçı da Avusturya, Finlandiya, Almanya, Polonya ve İngiltere'de yürütülecek çalışmalara dahil oldu.

Programın bir ayağında, Avrupa'dan gelen sanatçılar, Türkiye'deki beş kentte, yeni ve mekana özgü birer kamusal sanat projesi üretmek için söz konusu kentlerde çalıştı. Projenin Konya ayağından sonra 4 ayrı sanatçı Mardin, Çanakkale, Trabzon ve 2010 Avrupa Kültür Başkenti İstanbul'da projelerini sunacak. Proje kapsamında, bu akşam Alman sanatçı Clemens von Wedemeyer Mardin'de, yarın İngiliz sanatçı Mark Wallinger Çanakkale'de, Finlandiyalı sanatçı Minna Henriksson ise Trabzon'da, 23 Ekim'de Avusturyalı sanatçı Andreas Fogarasi İstanbul'da sunumlarını yapacak.