Kültür, dil ve tarih kurumlarına yeni kompleks

Kültür, dil ve tarih kurumlarına yeni kompleks

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu ve bağlı kurumlar tek çatı altında hizmet verecek- Kurum Başkanı Prof. Dr. Örs: - "Kompleks içinde çok büyük müşterek kütüphanemiz olacak. Bütün kurumlarımız kendi eserlerini, kendi depolarında muhafaza edecekler

ANKARA (AA) - YASEMİN KALYONCUOĞLU- Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu ve bağlı kurumları olan Türk Dil Kurumu (TDK), Türk Tarih Kurumu (TTK), Atatürk Araştırma Merkezi (ATAM) ve Atatürk Kültür Merkezini tek çatı altında toplayacak kompleksin inşaatına bu yaz başlanacak.

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Derya Örs, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu ve bağlı kurumlarının bir arada bulunacağı büyük bir kompleks inşa edeceklerini, yapının mimari projesinin tamamlandığını, bu yaz inşaata başlanmasının planlandığını ifade etti. Örs, TDK, TTK, ATAM ve Atatürk Kültür Merkezi'nin de bu yapı içinde faaliyet göstereceğini bildirdi.

Örs, Eskişehir yolu üzerinde inşa edilecek komplekste çok sayıda konferans salonunun bulunacağını belirterek, "Kompleks içinde çok büyük müşterek kütüphanemiz olacak. Bütün kurumlarımız kendi eserlerini, kendi depolarında muhafaza edecekler. Kütüphanemiz ortak bir kullanım alanına açılacak. Böylece sayıları 400 bini bulan kitap, süreli yayın ve diğer arşiv evrakımızı kamunun hizmetine toplu halde açabilmiş olacağız" şeklinde konuştu.

Bu kompleksin hem kurum çalışanları hem de araştırmacılar için gerekli olduğunu vurgulayan Örs, "Bu müşterek kütüphanede yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin rahat çalışabilmesi için yüzlerce camlı odacıklar oluşturmayı düşünüyoruz. Kütüphanenin normal çalışma masaları dışında kalan yuvarlak bölümünde olacak bu odacıklar. Bunların içine bilgisayar ve kitap rafları koyacağız. Anahtarı kendisinde kalmak kaydıyla 15 gün boyunca orayı isteyen öğrenciye tahsis edeceğiz. Araştırmacılar topladığı kitapları iade etmeden, her gün kitapları geri alıp verme gibi bir işlem yapmadan istediği alanda çalışacak" dedi.

Öğrencilerin ve araştırmacıların yeni kompleksle daha nezih, daha temiz ve sessiz, dışarıda kafeteryası, yeme içme imkanları bulunan bir çalışma ortamına kavuşacaklarını belirten Örs, "Öğrenciler hem daha konforlu bir ortamda çalışacaklar hem de aynı anda topladığı kitapları çapraz referanslarla bakabilecek" dedi.

- Hedefimiz 400 bin sayısını 1 milyona çekmek

Yeni kompleks ile ellerinde bulunan 400 bin kitap sayısını uzun vadeli bir hedefle 1 milyona ulaştırmak istediklerini belirten Örs, "Yeni kompleks ile 400 bin olan kaynak sayısını, dünyada Türkoloji ile ilgili bütün güncel eserleri takip etmek, satın almak ve her kitaptan 3-4 nüsha almak temin etmek suretiyle 1 milyona çıkarmak hedefimiz" diye konuştu.

Bunun kısa zamanda yapılabilecek bir iş olmadığını belirten Örs, 2023'ü kendilerine hedef olarak belirlediklerini kaydetti.

Kültür, dil ve tarih kurumlarına yeni kompleks

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :