Külleme hastalığı fındıkta kayıplara yol açıyor

Külleme hastalığı fındıkta kayıplara yol açıyor

UFK Yönetim Kurulu Üyesi Başaran:- "Aşırı yağışlar fındıkta küllemeye sebebiyet verdi. Bu da ürünlerde verim kaybına neden olacak"

DÜZCE (AA) - Ulusal Fındık Konseyi (UFK) Yönetim Kurulu Üyesi Levent Şahin Başaran, aşırı yağışlardan dolayı fındık ağaçlarında külleme hastalığının görülmesinin ürün kayıplarına yol açtığını belirtti.

Başaran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mevsim normallerinin dışında meydana gelen yağışların fındık ağaçlarında zarar oluşturduğunu söyledi.

Fındık bahçelerinde yaptıkları incelemelerde külleme hastalığının görüldüğünü anlatan Başaran, "Aşırı yağışlar fındıkta küllemeye sebebiyet verdi. Bu da ürünlerde verim kaybına neden olacak. Küllemenin yapraktan çotanağa geçmesi nedeniyle üreticilerimiz istediği oranda ürün alamayacaklardır. Çotanağın beslenmesi yetersiz kalacağı için önemli ölçüde verim düşüklüğü yaşanacaktır." diye konuştu.

Başaran, külleme hastalığıyla çiftçilerin mücadele etmesi gerektiğini aktararak "Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının önermiş olduğu ilaçlar var. Fındık bahçelerinde dolaşmak ve ilaçlama yapmak çok zor. Ancak hasattan sonra iki aşamada kesin bir ilaçlama yapılmalıdır." ifadesini kullandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :