Kuleli Askeri Lisesi'nin eski komutanı, darbeci generalle görüşmüş

Kuleli Askeri Lisesi'nin eski komutanı, darbeci generalle görüşmüş

FETÖ'nün darbe girişimi sırasında, Kuleli Askeri Lisesi ve çevresindeki olaylara ilişkin hazırlanan iddianamede, eski okul komutanı Yarbay Aygar'ın HTS kayıtlarında, eski Tuğgeneral Partigöç ile görüşme yaptığının tespit edildiği belirtildi

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında, kapatılan Kuleli Askeri Lisesi ve çevresindeki olaylara ilişkin hazırlanan iddianamede, eski okul komutanı Yarbay Muammer Aygar'ın HTS kayıtlarında, darbe kalkışması sırasında Genelkurmay Personel Daire Başkanı olan ve Yurtta Sulh Konseyi bildirisinde imzası bulunan Tuğgeneral Mehmet Partigöç ile görüşme yaptığının tespit edildiği belirtildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu tarafından darbe girişimi sırasında, kapatılan Kuleli Askeri Lisesi, Vaniköy, Beykoz bölgelerinde yaşananlar ve Çengelköy Polis Merkezi'nin işgal edilmesi ile burada çıkan olaylarda 8 kişinin şehit edilmesine ilişkin yürütülen soruşturma sonunda hazırlanan iddianamenin detayları belli oldu.

Şüphelilerin incelenen telefon hatlarına ilişkin HTS kayıtlarına yer verilen iddianamede, şüpheli Yarbay Mürsel Çıkrıkçı'nın darbe girişiminin yaşandığı gün kullandığı telefonla Kuleli Askeri Lisesi eski komutanı Muammer Aygar, darbe teşebbüsünün organize edilmesine yönelik toplantılar düzenlemek maksadıyla Ankara'dan İstanbul'a gelen ve icra ettiği toplantılar sonrasında Ankara'ya geri dönen Albay Muzaffer Düzenli, Şırnak Cizre Garnizon Komutanı olan darbe kalkışması öncesinde İstanbul'a gelerek toplantılara katılan Albay Onur Özden, darbe teşebbüsünün organize edilmesine yönelik İstanbul'daki toplantılara iştirak eden olay tarihinde Kahramanmaraş Garnizon Komutanı olan Kurmay Albay Uzay Şahin, olay tarihinde Maltepe 2. Zırhlı Tugay Komutanı olan ve kalkışma öncesi 2. Zırhlı Tugay Komutanlığı'ndaki toplantılara katılan Tuğgeneral Özkan Aydoğdu, FSM Köprüsü'nün kontrol altına alınmasıyla görevlendirilen Yarbay Adnan Uygun, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'ndeki olayları sevk ve idare etmekle görevlendirilen Yarbay Turgay Ödemiş ve Binbaşı Ahmet Taştan gibi isimlerle görüşmeler yaptığının tespit edildiği kaydedildi.

Şüpheli Muammer Aygar'ın da o dönem okul komutanı olan Mürsel Çıkrıkçı, Yarbay Mehmet Karabekmez, Yarbay Turgay Ödemiş, Yarbay Adnan Uygun, Yarbay Erdal Kılınç, Yarbay Murat Durusoy ile çok sayıda görüşme yaptığının belirlendiği aktarıldı.

İddianamede, darbe kalkışması esnasında İstanbul ayağını organize eden asker kişilerin aralarında bilgi akışını sağlamak amacıyla kurdukları "Yurtta Sulh Biziz" isimli WhatsApp grubundan şüpheli Muammer Aygar'ın olay günü saat 23.39'da 'Parti göç pasanin cebine ihtiyacım var' şeklinde yazdığı, akabinde Murat Yanık'ın ilgili telefon numarasını gönderdiği bilgisine yer verildi.

HTS kayıtlarında Aygar'ın olay günü saat 23.47'de Genelkurmay Başkanlığı'na tahsisli olduğu belirtilen söz konusu telefon numarasını aradığı, bu itibarla darbe kalkışması sırasında Genelkurmay Personel Daire Başkanı olan ve Yurtta Sulh Konseyi bildirisinde imzası bulunan Tuğgeneral Mehmet Partigöç ile görüşme yaptığının anlaşıldığı belirtildi.

- "Darbe teşebbüsünde aktif rol almışlar"

Şüphelilerin darbe girişiminin yaşandığı gün saat 20.00 sıralarında bir restoranda aileleriyle yemek yedikleri anlatılan iddianamede, ilerleyen saatte şüpheli Muammer Aygar'a telefon gelmesi sonucu yanında bulunan diğer şüpheliler ile masadan kalkarak restorandan ayrıldıkları belirtildi.

İddianamede şüphelilerin bu şekilde görev yapmış oldukları Kuleli Askeri Lisesi Komutanlığı'na giderek darbe teşebbüsünde aktif rol oynadıklarının anlaşıldığı ifade edilerek, şüpheli Muammer Aygar'ın yemekteyken yeni okul komutanı şüpheli Mürsel Çıkrıkçı tarafından 15 Temmuz 2016 günü saat 20.25'te arandığı ve akabinde yemekte bulunan şüphelilerin ailelerini burada bırakarak restorandan ayrıldıkları, birliklerine gidip darbe teşebbüsüne iştirak ettikleri bilgisine yer verildi.

Şüpheli Aygar'a telefon ile haber veren yeni okul komutanı şüpheli Çıkrıkçı'nın incelenen görüşme detaylarında yaklaşık 3 dakika kadar önce Uzay Şahin tarafından aranılarak 16 Temmuz 2016 günü saat 03.00'te yapılması planlanan darbe girişiminin erken saate çekildiği yönünde bilgi aktarımında bulunduğu kaydedilen iddianamede, "Zira şüpheli Uzay Şahin'in halen firari olup darbe teşebbüsünün İstanbul ayağını organize etmekle görevlendirildiği ve bu amaçla kurulan 'Yurtta Sulh Biziz' isimli WhatsApp grubunda yer aldığı anlaşılmıştır." denildi.

İddianamede, şunlar kaydedildi:

"Komuta kademesi olarak darbe kalkışmasında aktif rol alan Kuleli Askeri Lisesi Komutanlığı personellerinin, başta 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nün Anadolu ayakları olmak üzere Çengelköy Polis Merkezi Amirliği ve sahil yolunu kontrol altına almakla görevlendirildikleri, HTS analizleri dikkate alındığında, darbe kalkışması kapsamında görevlendirildikleri bölgelerde konuşlanan rütbeli personellerin Albay Mürsel Çıkrıkçı ve Albay Muammer Aygar ile sürekli telefon irtibatı kurarak emir aldıkları ve bilgi paylaştıkları anlaşılmıştır."

- "Vatandaşların tepkisi üzerine Albay Karabekmez silahla ateş etti"

Öte yandan iddianamede, henüz 18 yaşını doldurmadıkları için haklarındaki evrak ayrılarak Çocuk Suçları Soruşturma Bürosu'na gönderilen Kuleli Askeri Lisesi öğrencilerinin savunmaları da yer aldı.

Suça sürüklenen çocuk A.K. ifadesinde Kuleli Askeri Lisesi 10. sınıfta öğrenim gördüğünü, bütünleme sınavlarına kaldığı için 10 Temmuz 2016'da Kuleli Askeri Lisesi'ne geldiğini belirterek, 15 Temmuz 2016 günü okul komutanlarının devir töreni nedeniyle kokteyl yapılacağını söylediklerini anlattı.

Kamuflajlarını giyip aşağıya indiğini ve komutanlarının selamlama olacağı için boş silahlarını almalarını söylediğini aktaran A.K, boş silahları alarak içtima alanından döndükten sonra Kuleli Askeri Lisesi içerisindeki tarihi binanın önüne tüm askeri öğrencilerin yönlendirildiğini, burada tüm sınıf komutanlarının da bulunduğunu kaydetti.

Albay Mehmet Karabekmez'in elindeki kağıtları sallayarak kendilerine Genelkurmay Başkanlığı'ndan gelen emir doğrultusunda ciddi bir tatbikat yapacaklarını, bu ciddiyet doğrultusunda hareket etmeleri gerektiğini söylediğini belirten A.K, şöyle devam etti:

"Bu sözlerden sonra Askeri Lisedeki 9. ve 10. sınıf öğrencilerini, başlarında komutanlarımız Kartal Genç, Mehmet Karabekmez, Ferhat Bayer, Sabri Yüzbaşı, Enver Yüzbaşı, diğer tanımadığım rütbeliler yanlarında bir grup askerle birlikte dışarıya çıkardılar. Küçüksu'ya kadar yürüdük ve petrol istasyonunda durduk. Buraya kalabalık bir vatandaş kitlesi geldi. Vatandaşların tepkisi üzerine Albay Mehmet Karabekmez elindeki silahla önce havaya sonra yere doğru ateş etti. Vatandaşlar arasındaki birine dipçikle vurdu. Şarjöründeki mermiler bitince rütbesiz askerin silahını aldı. Bu sırada bir vatandaş Karabekmez'in elindeki silaha yapıştı. Bunu gören diğer komutan Kartal Genç eğilerek ateş etti. Kartal Genç'in havaya ateş ettiği söylenemezdi. Ancak hedef de gözetmiyordu."

- "Cumhurbaşkanımız açıklama yapınca yüzbaşı Bayer sinkaflı küfürler etti"

Öğrencilerden E.Ç. de ifadesinde, olay tarihinde Kuleli Askeri Lisesi 10. sınıfta öğrenim gördüğünü, 15 Temmuz 2016 günü okulda yapılacak devir teslim töreni için kokteyl olacağını, Albay Mehmet Karabekmez'in tatbikat yapılacağını söylediğini kaydetti.

Televizyonu açtıklarında askeri darbe olduğu haberlerinin yayınlandığını aktaran E.Ç, "Cumhurbaşkanımız açıklama yapmaya başlayınca yüzbaşı Ferhat Bayer sinkaflı küfürler etti. Bizlere yönelik 'Siz bu adam yüzünden okuldan atılıyordunuz, biz size sahip çıkıyoruz.' şeklinde sözler söyledi. Televizyon kapatıldı. Daha sonra gazinoda tüm öğrenciler yattık. Saat 06.00'da komutanımız İlker Teğmen bizi uyandırdı. Silahlarımızı askerler topladı. Komutanlar, 'Bütünlemeciler kalsın, evciler evine gitsin.' dedi. Daha sonra biz evciler nizamiyeden çıkarken polis gelip bizi aldı." şeklinde beyanda bulundu.

Öğrenci M.A.B. ise yeni okul komutanının atanmasından dolayı okulda düzenlenecek kokteyl için geldiğini anlatarak, "Okulun giriş kısmında yeniden içtima yapıldı. Burada Albay Mehmet Karabekmez yanımıza gelip bir konuşma yaptı. Orada 'Yurtta sulh, artık barış içinde olacağız, artık havalimanında insanların kafasına sıkmayacaklar, barış içinde olacağız, teröristlere göz dağı vereceğiz.' şeklinde sözler söyledi. Ayrıca 'TSK artık halkın içinde olacak, barış içinde olacak.' gibi sözler sarf etti." ifadelerini kullandı.

Darbe girişimi olduğunu televizyondan öğrendiklerini anlatan F.O. da "Yerimize geçtiğimiz sırada üstümüzden uçak geçti ve patlama sesi oldu. Biz ve oradaki askerler epeyce tedirgin olduk. Hatta bazı askerler tüfeklerini uçağa doğrulttular. Korktuğumuzu hisseden tanımadığım rütbeliler sakin olmamızı telkin ettiler. Bu sırada Astsubay Kemal Vurgun'un diğer rütbelilere silah doğrulttuğunu ve 'Bu çocukları size yedirtmem' dediğini gördüm." şeklinde beyan verdi.

M.Y.G. ise ifadesinde "Yakın bölgede rütbeli bir şahıs ile Kemal Astsubayın konuştuklarını gördüm. Sanıyorum rütbeli yanlarında bulunan bir asker grubunu bir yere göndermek istiyordu. Kemal astsubay da buna karşı çıkıyordu, 'Bu çocukları size yedirtmem.' şeklinde sözler söylüyordu. Aşağıdan iki rütbeli kişi daha Kemal Astsubayın yanına geldiler. Toplam üç rütbeli şahıs Kemal Astsubayı kelepçelemeye çalıştılar. Bu sırada Astsubay Kemal'in diğer rütbelilere silah doğrulttuğunu ve 'Yaklaşmayın vururum.' gibi sözler söylediğini duydum. Askerleri arkasına çekti." ifadelerini kullandı.

 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :