"Kudüs insanlığın kırmızı çizgisidir"

"Kudüs insanlığın kırmızı çizgisidir"

İMÜ Senatosu, Kudüs gündemiyle toplanarak yayınladığı bildiri ile ABD'nin aldığı kararı kınadı- İMÜ Rektörü Prof. Dr. Karaman:- "Asırlardır insanlık için bir barış yurdu olan kutsal şehir Kudüs'ün bölgede sistematik terörle ayakta kalmaya çalışan işgalci

İSTANBUL (AA) - İstanbul Medeniyet Üniversitesi (İMÜ) Senatosu, Kudüs gündemiyle toplanarak yayınladığı bildiri ile ABD'nin aldığı kararı kınadı.

İMÜ rektörlük binasında gerçekleşen toplantı sonrası açıklamalarda bulunan İMÜ Rektörü Prof. Dr. M. İhsan Karaman, ABD Başkanı Donald Trump'un büyükelçiliklerini Kudüs'e taşıma kararının kabul edilemez olduğunu ifade etti.

Karaman, kararı uluslararası hukuk ve insanlık vicdanı ile telif edilemeyecek ve tek yanlı olarak niteleyerek, şöyle devam etti:

"Meşruiyeti tartışmalı bir işgal devletinin 1980'de ilan ettiği ve Birleşmiş Milletler'in kınayarak tanımadığı meşum bir kararın devamı niteliğindeki bu açıklama, hem sahipleri hem de bölge adına talihsiz ve yersiz bir adım olmuştur. Bu karar, ecdadımızın tabiriyle Kudüs'ü- Şerif'i, işgalci bir devletin sözde başkenti olarak bütün dünyaya dayatmaktadır. Bölge dengeleri, diplomasi ve uluslararası toplumun karşılıklı saygıya dayanan teamülleri ile telif edilemeyecek bu talihsiz girişim, aslında bir dayatmanın da ötesinde yeterince gergin bir coğrafyayı daha da gerecek bir tür meydan okumadır. Asırlardır insanlık için bir barış yurdu olan kutsal şehir Kudüs'ün bölgede sistematik terörle ayakta kalmaya çalışan işgalci İsrail'e bir oldu bitti ile peşkeş çekilmeye çalışılması, asla kabul edilemez. Kudüs; barış, selamet ve gelecek açısından insanlığın kırmızı çizgisidir. Kudüs, esenliğe kavuşmadan ne bölgenin ne de dünyanın esenliğe kavuşması beklenebilir."

Karaman, İMÜ Senatosu olarak aldıkları kararla Kudüs’ün, meşruiyeti tartışmalı bir devletin başkenti olarak ilan edilmesine yönelik tek yanlı kararı kınadıklarını dile getirerek, "Bölgede kalıcı bir barışın tesis edilebilmesi için gereken adil çözüm, mazlum Filistin halkının yok sayılan itibar ve hukukunun iadesi ile başlayacaktır. Bu inancımızla bölge üzerine hesap yapan bütün aktörleri ateşle oynamamaya ve sorumlu davranmaya davet ediyoruz." şeklinde konuştu.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :