Kritik İlaçlar Artık Türkiye’de Üretilecek
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kızılay ödül töreninde ProTürk projesiyle kanser ve hemofili gibi hastalıklarda kullanılan kritik ilaçların artık yerli imkanlarla üretileceğini açıkladı.
Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen Türk Kızılay Ödülleri törenine katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kızılay’ın 158. kuruluş yıl dönümünü kutladı. Törende, Türkiye'nin sağlık alanındaki yerli ve milli vizyonunu vurgulayan Erdoğan, dışa bağımlılığı sona erdirecek stratejik yatırımların müjdesini verdi.
ProTürk ile İlaçta Dışa Bağımlılık Bitiyor
Erdoğan, Ankara Çubuk'ta temeli atılan ProTürk fabrikası ile kandan elde edilen kritik ilaçların artık Türkiye’de üretileceğini belirtti. Bu tesis; kanser, travma, yanık, bağışıklık sistemi hastalıkları ve hemofili gibi rahatsızlıkların tedavisinde hayati rol oynayacak. Erdoğan, "Türkiye'yi plazmadan kritik ilaç üreten ülkeler sınıfına dahil ederek dışa bağımlılığa son vereceğiz" ifadelerini kullandı.
1 Milyar Liralık İthalat Sıfırlanıyor
Sağlık sektöründeki yerli yatırımların bununla sınırlı olmadığını belirten Cumhurbaşkanı, Silivri’de kurulumu süren kan torbası fabrikasına da değindi. Yıllık 3 milyon adet üretim kapasitesine sahip olacak bu tesisin tamamlanmasıyla, 1 milyar liralık ithalat maliyetinin sıfıra indirilmesi hedefleniyor.
Gazze Mesajı: "Zalimlerin Akıbeti Hüsran Olacak"
Konuşmasında İsrail'in Gazze'deki saldırılarına da sert tepki gösteren Erdoğan, Kızılay’ın bölgeye 26 bin ton insani yardım ulaştırdığını hatırlattı. "Kan kokusu almış köpek balığı misali coğrafyamıza saldıranlar, döktükleri kanın hesabını verecek. Hitler’in yolundan gidenlerin akıbeti, tarihteki diğer zalimler gibi olacaktır" dedi.
Kaynak: