Kritik Günlerin kahramanları; Kadınlarımız

Muhteşem bir geçmişe ve şanlı bir Tarihe mensup bir milletin inançlı gururlu insanlarıyız. Bu yüksek meziyetlerimizin ışığında sizleri yaklaşık bir asır öncelerine götürüyoruz….

Milletçe ölüm kalım mücadelesi verdiğimiz ulusal hazırlıkların yoğunlaştığı sıralarda diğer katılımcı vatandaşlarımızın yanında Konya haklının da erkekli kadınlı annelerimizin kızlarımızın gelinlerimizin bu milli galeyana iştiraklerinin bir sembölü olarak yapmış oldukları maddi manevi yardımlarla sonsuz fedakarlıklardan bahsedeceğiz bir nebze….

Tarih kitaplarına yansıyan olaylar zincirine göre eski deyimle İstiklal Harbi’nin tam ortasındayız. Yunun işgal orduları yurdumuzun dört bir yanından saldırmış iç kısımlara doğru ilerliyor.

Vatanımızın Harimi İsmetinde (Temiz Kucağında) bizi boğmaya, yok etmeye hazırlanıyorlar… İzmir, Manisa, Uşak, Balıkesir, Eskişehir, Afyon dörtgeninde vurucu kuvvetlerini toplamışlar… Durum kritik.

Başkumandan Mustafa Kemal Paşa, Çankaya’daki çalışma odasında Tarihte bir başka örneği görülmeyen kapsamlı bir Milli Dayanışma ve yardım tasarısını olgunlaştırıp hayat geçirmek üzere geceli gündüzlü çalışıyor. Klasik mali önlem ve yöntemlerle bu işin içinden çıkılamayacağını anlamış. Hazırladığı (Tekalif-i Milliye) yani Milli Yükümlülük emir taslağını arkadaşlarına okur, kabul edilir. Bütün illere ve kaymakamlıklara acele telgrafla emirlere ulaşır.  Bu emirlerle savaş için acele yardım istenmektedir.

Kısa zamanda yurt çapında halkın tavrı belli olmuştur. Teşkil edilen vergi kurulu üyeleri göreve başlamıştır. Milli galeyan etkisin gösterir. Yurt çapında meydanlar o günün imkanlarında arabalarla, kağnılarla, atlarla, eşeklerle getirilen denkler, balyalar, hunrçlar, küfeler, torbalar ve heybelerle meydanlar dolar dolar taşar.

İşte bu sahada, erkek ve kadın ayınlar fırsat kaçırmaz. Milli mücadelenin başında asil Konya Halkına Bir Kara Çalan Deli Baş Büyük Vaakası’nı karanlık Konya’sı olmadığını ispatlamak üzere vergilerini ödemek için hükümet konağına adeta koşarlar. Bununla yetinmeyip, aralarından seçilen 3 temsilciyi o günün Konya Valisi Galip Paşa’ya gönderirler. Halkın bir başka hayır dileğini Vali’ye iletirler. Bu dilek şu şekilde arz edilmiştir;

Paşam bir hafta sonra kurban bayramı. Biz Konya halkı olarak harcayacağımız paraları toplayıp Kızılay’a, kurbanlarımızı da orduya vermeye kararlaştırdık” diyerek jestte bulunurlar.

Kabul edilir ve kurbanlık koyunlar orduya ulaştırılır.

Bununla da kalınmaz, o gün Aydın Kadın Kolları teşkilatı harekete geçmiştir. Milli Galeyan Arş-u Aleya ulaşmış. Dualarla ve tekbirlerle Konyalı Kadın cemaatleri kolları sıvamışlar yardım toplamışlardır. Çeyiz Sandıkları açılmıştır. Evler arı kovanı gibi hareketli ordunun ihtiyacı için çorap, çamaşır, fanila, don, çarık, çanta dikimine başlanır. En kısa zamanda binlerce denk, balya ve hurç hükümet meydanına götürülüp ORDU MENSUPLARINA tasdik edilir.

Bununla da kalınmaz, gelinler, kızlar, eltiler, görümceler askerdeki yavuklularına harcanmak üzere ev ev tepsiler dolaştırarak küpelerini, bileziklerini, takılarını helal olsun duaları ile ordu mensuplarına intikal ettirirler.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.