Kosova'da erken genel seçime doğru

Kosova'da erken genel seçime doğru

11 Haziran'da yapılacak erken genel seçimde, 1 milyon 872 bin 941 kayıtlı seçmen oy kullanabilecek- Seçimde 19 siyasi parti, 5 seçim öncesi ittifak ve 2 sivil inisiyatif yarışacak

PRİŞTİNE (AA) - FİGEN SHABAN - Kosova'da halk, mayıs ayında hükümetin düşürülmesinin ardından, 11 Haziran Pazar günü yapılacak erken genel seçimde sandık başına gidecek.

Ülkede, 1 milyon 872 bin 941 kayıtlı seçmenin bulunduğu seçimde, 19 siyasi parti, 5 seçim öncesi ittifak ve 2 sivil inisiyatif yarışacak.

Seçmenler, yerel saatle 07.00-19.00 saatlerinde kayıtlı oldukları sandıklarda oylarını kullanabilecek. Resmi olmayan ilk sonuçların ise gece yarısına doğru açıklanması bekleniyor.

Partilerin seçim kampanyaları 31 Mayıs'ta başladı. Kimi tek başına, kimiyse birden çok partiden oluşan ittifaklar halinde sandığa gitme kararı alan siyasi oluşumlar, ülke genelinde seçmenle buluşup dört yıllık eylem planlarını tanıtıyor.

Aralarında Kosova Demokratik Partisi (PDK), Kosova'nın Geleceği İçin İttifak (AAK) ve Kosova İçin Girişim (NİSMA) gibi önemli siyasi partilerin de bulunduğu ittifak, seçimin en büyük favorilerinden biri olarak ön plana çıkıyor.

Seçim kampanyalarını "Yeni başlangıç" sloganı ile yürüten ittifakın başbakanlık koltuğu için açıkladığı aday ise geçen ocak ayında Fransa'da gözaltına alınan eski başbakanlardan Ramush Haradinaj.

Kosova'daki savaşta eski Kosova Kurtuluş Ordusunun (UÇK) önemli isimlerinden biri olan ve halen AAK'nın genel başkanı olarak görev yapan Haradinaj, iktidara gelmeleri halinde ülkedeki sağlık sistemini, ekonomiyi ve üretimi iyileştirmek için çalışacaklarını vadetti. Gençlere ve kadınlara yönelik icraatlar yapacaklarını vurgulayan Haradinaj, Kosova diasporasından birçok yatırımcıyı da ülkeye çekeceklerini söyledi. İktidara gelmeleri durumunda ülkedeki yolsuzluğu, suçu ve terörü tamamen ortadan kaldıracakları sözünü veren Haradinaj, ülkede halkın güvenebileceği hakim ve savcılar, polis ve askerler olmasını hedeflediklerini ifade etti.

İttifakın bir diğer önemli ortağı PDK Genel Başkanı Kadri Veseli ise kamu çalışanlarının ve emeklilerin maaşlarına zam vaadinde bulunurken, sağlık sektöründe de derin reformlar yapacaklarını söyledi.

- Sırbistan ile diyalog süreci devam ettirilecek

Bir önceki dönemde, koalisyon hükümetinin ortaklarından Kosova Demokratik Birliği (LDK) de Yeni Kosova İttifakı (AKR) ve Alternatif isimli siyasi partilerle seçim öncesi ittifak yaptı. "Birlikte karar verelim" sloganıyla kurulan ittifakın başbakanlık koltuğu için adayı ise Avdullah Hoti.

Hoti, seçim programlarının temel unsurlarının ekonomik kalkınma ve Kosova vatandaşlarının refahı olduğunu söylerken, Avrupa Birliği (AB) arabuluculuğunda 2011 yılında başlatılan Sırbistan-Kosova diyalog sürecinin de devam ettirileceğini, zira bu sürecin sonunda Sırbistan'ın Kosova'yı tanıyacağını savundu.

Seçimi kazanmaları durumunda ekonomik anlamda yaşanacak gelişmelere de değinen Hoti, yüzde 7'lik bir büyüme sağlanacağı, asgari ücretin yükseltileceği ve tarım bütçesinin üç kat artırılacağı gibi vaatlerde de bulundu. Hoti ayrıca eğitim ve sağlık alanında reformlar uygulanacağına işaret ederek, Kosova'nın AB ve NATO'ya da üye olacağı sözünü verdi.

- "Halka hükmeden değil, hizmet eden"

Bir önceki dönemde muhalefette olan Kendin Karar Al Hareketi ise 11 Haziran'daki seçime tek başına gidiyor. Arnavut milliyetçisi partinin başbakan adayı ise hareketin kurucusu ve eski genel başkanı Albin Kurti.

"Halka hükmeden değil, hizmet eden" bir hükümet olacaklarını vurgulayan Kurti, Kendin Karar Al Hareketi ile hükümette yozlaşma ve suçun olmayacağını, sadece demokrasinin, güvenliğin, kalkınmanın, istihdamın ve refahın olacağını vadetti. Kurti, iktidara gelmeleri durumunda işsizlerin, eski askerlerin, öğretmenlerin, öğrencilerin, doktorların, akademisyenlerin, emeklilerin, madencilerin, çiftçilerin ve zanaatkarların sefaletten kurtulacağını söyledi.

- Nihai seçmen listeleri onaylandı

Bu arada, Kosova Merkez Seçim Komisyonu 11 Haziran'da yapılacak erken genel seçime ilişkin nihai seçmen listelerini onayladı. Buna göre, seçimde 155 bin 202'si yeni olmak üzere 1 milyon 872 bin 941 seçmen oy kullanabilecek.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :