Kosova, Sırbistan ile diyalog sürecini askıya almak istiyor

Kosova, Sırbistan ile diyalog sürecini askıya almak istiyor

Kosova Meclisi, Fransa'da gözaltına alınan eski başbakanlardan Haradinaj'ın koşulsuz serbest bırakılana dek Sırbistan ile diyalog sürecinin askıya alınmasını istedi

PRİŞTİNE (AA) - Kosova Meclisi, ocak ayında Fransa'da gözaltına alınan eski başbakanlardan Ramush Haradinaj'ın koşulsuz serbest bırakılmasını talep ederek, Haradinaj serbest bırakılana dek Sırbistan ile diyalog sürecinin askıya alınmasını istedi.

Meclisteki Sırp milletvekillerinin katılmadığı oturumda, dört maddelik karar 78'e karşı 1 oyla kabul edildi.

Kararda, Sırbistan'ın çıkardığı uluslararası yakalama emri nedeniyle geçen ocak ayında Fransa'da gözaltına alınan Haradinaj'ın koşulsuz serbest bırakılması istenirken, Kosova ile Sırbistan arasında ilişkilerin normalleştirilmesi için AB arabuluculuğunda devam eden diyalog sürecinin de Haradinaj serbest kalıncaya dek askıya alınması talebine yer verildi.

Kararda ayrıca, Sırbistan'ın suçlamalarının ve Interpol aracılığıyla çıkardığı yakalama emrinin iptali de istenirken, Kosova hükümetinin ve diğer kurumlarının, eski Yugoslavya'da işlenmiş suçlarla ilgili Sırbistan'ın iddiasını kabul etmedikleri noktasında tüm uluslararası kurumları bilgilendirmesi yönünde adımlar atmaları talep edildi.

Kosova'daki savaşta (1998-1999) Kosova Kurtuluş Ordusu'nun (UÇK) Dukagjin bölgesi komutanlığını yapan Haradinaj, Sırbistan'ın çıkardığı uluslararası yakalama emri nedeniyle 4 Ocak'ta Fransa'daki Basel-Mulhouse-Freiburg Havalimanı'nda gözaltına alınmıştı.

Colmar İstinaf Mahkemesi tarafından adli kontrol şartıyla tahliye edilen Haradinaj, 2015 yılında da aynı yakalama emri nedeniyle Slovenya'da gözaltına alınmış, ardından serbest bırakılmıştı.

Haradinaj hakkındaki nihai karar 2 Mart'taki duruşmada ertelenmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :