KOSGEB'deki FETÖ soruşturması

KOSGEB'deki FETÖ soruşturması

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca, KOSGEB eski Bilgi Yönetimi ve Karar Destek Dairesi Başkanı, eski Bilgi İşlem Daire Başkanı, çalışanlar ve bazı firma görevlilerinin de aralarında olduğu 14 kişi hakkında, "FETÖ üyesi olmak, kamu kurumu aleyhine dolandırı

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturması kapsamında, aralarında Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) eski Bilgi Yönetimi ve Karar Destek Dairesi Başkanı, eski Bilgi İşlem Daire Başkanı, çalışanlar ve bazı firma görevlilerinin de olduğu 14 kişi hakkında hazırladığı iddianame, Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.

Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçları Soruşturma Bürosunda görevli cumhuriyet savcısının hazırladığı iddianamede, KOSGEB eski Bilgi Yönetimi ve Karar Destek Dairesi Başkanı Mehmet Ö, KOSGEB eski Bilgi İşlem Daire Başkanı Ali Kadir U, eski KOBİ Finasman Daire Başkanı İhsan Ö, eski KOBİ uzmanları Ali Z, Çağrı C, Hüseyin Salih Ö, Abdullatif D, Ethem Turgay Ş, Mehmet Alper D, eski KOSGEB Uzmanı Durmuş Y, muhasebeciler Burak S. ve Erdal P. ile bir bilişim şirketi ortakları Mehmet Ç. ve Doğa G. şüpheli olarak yer aldı.

Şüpheliler hakkında "FETÖ üyesi olmak, kamu kurumu aleyhine dolandırıcılık, ihaleye fesat karıştırmak ve edimin ifasına fesat karıştırmak" suçlarından iddianame düzenlendi.

İddianamede, başka bir soruşturmada tutuklu bulunan eski KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan'ın 2008'de başkan olmasından sonra FETÖ'nün KOSGEB'i hızlı bir şekilde ele geçirmeye başladığı kaydedildi.

- "KOSGEB kredilerinden FETÖ ile irtibatlı olan şirketlere öncelik"

FETÖ'nün kurumda yapılanırken, ihale yapmaya yetkili olan birimler ile Bilişim Daire Başkanlığına öncelik verdiği belirtilen iddianamede, "Daha sonra hızla il müdürleri değiştirilerek, KOSGEB kredilerinden FETÖ ile irtibatlı olan şirketlerin maksimum derecede faydalanması sağlanmıştır. Destek alan şirketler aracılığı ile de örgüt kendi finansmanını yapmıştır. Mustafa Kaplan başkan olduktan sonra şüpheli Ali Kadir U'nun Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı, şüpheli İhsan Ö'nün ise KOBİ finansman daire başkanlığı görevlerine getirmiştir." ifadelerine yer verildi.

Kaplan'ın başkan olduktan sonra şüpheli Mehmet Ç'nin sahibi ve müdürü olduğu bilişim şirketine, bilişim alanındaki tüm satın almalar ile ihalelerin verilmesinin sağlandığı bildirilen iddianamede, bilirkişi raporlarına da yer verildi.

İddianamedeki bilirkişi raporunda, şu ifadeler kaydedildi:

"Şüpheli Ali Kadir U'nun kabul komisyonunda görev aldığı 10 ihale ve doğrudan temin yolu ile satın almada 'edimin ifasına fesat karıştırılmış' olduğu tespit edilmiştir. Şüpheli Ali Kadir U. ve İhsan Ö'nün FETÖ üyelikleri nedeniyle, şüpheli Mehmet Ç'nin sahibi ve müdürü olduğu şirkete kamu kaynaklarını aktarmışlardır."

Şüpheliler Mehmet Ç, ve Doğa G'nin KOSGEB Sincan Hizmet Merkezi Müdürlüğünden 2010-2014 yılları arasında destek programı adı altında 373 bin 962 lira geri ödemeli, 330 bin 235 lira 70 kuruş geri ödemesiz olmak üzere toplamda 704 bin 197 lira 70 kuruş, Ar-Ge inovasyon ve endüstriyel uygulama kredisi aldıkları belirtilen iddianamede, şüphelilerin işletmenin personel gideri desteği kalemi içeriğinde verdikleri bilgilerin gerçeği yansıtmadığının belirlendiği bildirildi.

Şüpheliler Mehmet Ç. ve Doğa G'nin gerçeğe aykırı belge düzenleyerek, şirketleri adına çıkar sağladıkları ve kamuyu zarara uğrattıklarına yer verilen iddianamede, şüpheliler Ali Kadir U. ve İhsan Ö'nün, 2008-2014 yılları arasında KOSGEB'de başkan olarak görev yapan ve FETÖ üyeliği ve örgüte finans sağladığı gerekçesiyle tutuklanan Mustafa Kaplan'ın yakın çalışma ekibinden olduğu kaydedildi.

İddianamede, şunlara yer verildi:

"Görev yaptıkları dönemde Mustafa Kaplan'la birlikte hareket ederek Bilgi İşlem Daire Başkanlığınca yapılan soruşturmaya konu tüm ihaleler ile doğrudan temin yolu ile yapılan satın almaların, şüpheli Mehmet Ç'nin sahibi ve müdürü olduğu firmaya verilmesini sağladıkları, bu firmanın kazandığı soruşturmaya konu tüm ihaleler ile doğrudan teminlerin ifasına fesat karıştırıldığının belirlendiği, şüphelilerin eylemlerinin örgütün stratejisi ve tanık anlatımları ile uyumlu olduğu ve bu şekilde şüphelilerin üzerilerine atılı bulunan silahlı terör örgütü FETÖ üyeliği suçunu işledikleri anlaşılmıştır."

- Soruşturma

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen FETÖ/PDY soruşturması kapsamında, KOSGEB'de yapılan üç ihale, bir destek projesi ve sekiz doğrudan temin yoluyla hizmet satın alınmasına ilişkin ödemelerde usulsüzlük yapıldığı tespit edilmişti.

Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçları Soruşturma Bürosu'nda görevli cumhuriyet savcısının talimatıyla, 24 Mayıs'ta KOSGEB eski Bilgi Yönetimi ve Karar Destek Dairesi Başkanı, eski Bilgi İşlem Daire Başkanı, çalışanlar ve bazı firma görevlilerinin de olduğu 15 kişi hakkında gözaltı kararı çıkarılmıştı.

Soruşturma kapsamında gözaltına alınan bilişim şirketi ortaklarından yabancı uyruklu bir kişi hakkında "edimin ifasına fesat karıştırma" suçundan kovuşturmaya yer olmadığına karar verilmişti.

 

Kaynak:Haber Kaynağı