"Korumada İlk Adımlar Paneli"

"Korumada İlk Adımlar Paneli"

ÇEKÜL Başkan Yardımcısı Kırayoğlu:- "Bursa'da tarihi eserler noktasında önemli işler yapıldı. İlk adım, 1946'da Kazım Baykal ile atıldı. Bugünkü kutlu yürüyüş, onun eseridir"

BURSA (AA) - Bursa’da 1946 yılında kurduğu Eski Eserleri Sevenler Kurumu aracılığıyla tarihi eserleri korumanın ilk adımlarını atan ve 136 eski eseri kente kazandıran Kazım Baykal, ölümünün 13'üncü yılında Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen "Korumada İlk Adımlar Paneli" ile anıldı.

Ördekli Kültür Merkezi’ndeki panelin açılış töreninde konuşan Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) Başkan Yardımcısı Mithat Kırayoğlu, tarihi eserlerin korunması noktasında son 25-30 yılda daha duyarlı bir bakış açısı sergilenmeye başlandığını söyledi.

Bursa'da tarihi eserler noktasında önemli işler yapıldığını belirten Kırayoğlu, "Bu çalışmaların içinde belediyeler, valilik, sivil toplum var. Bu konudaki ilk adım çok önemli. Cesaret ve duyarlılıkla atılan ilk adım, hedefe ulaşma anlamında önemli bir gayrettir. Bursa'da bu ilk adım, 1946'da Kazım Baykal ile atıldı. Bugünkü kutlu yürüyüş, onun eseridir. Yaptıklarının karşılığının ödenmesi mümkün değildir." diye konuştu.

Bursa Eski Eserleri Sevenler Kurumu eski başkanlarından Erhan Yıldızalp da Baykal ile ilgili anılarını paylaştı.

Baykal'ın Irgandı Köprüsü ve Ördekli Hamamı'na büyük önem verdiğini dile getiren Yıldızalp, "Baykal, 'Irgandı ve Ördekli Hamamı tamamlanmadan ölürsem gözüm açık gider' derdi. Şimdi her iki eserin de ihya edildiğini görüyoruz. Bursa Büyükşehir Belediyesinin önemli çalışmaları var. Sadece yer üstünde değil, yer altında kalan Beyazıt Paşa Medresesi ile Hançerli Medresesi de ayağa kaldırıldı." dedi.

Panelde Bursa Araştırmaları Vakfı Başkanı Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğlu, Bursa Eski Eserleri Sevenler Kurumu Başkanı Zafer Ünver ile Bursa Büyükşehir Belediyesi Kültür Turizm Daire Başkanlığı mimarı Cihan Atabey birer sunum yaptı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :