Koreli gazilerin yüreği Türkiye ile atıyor

Koreli gazilerin yüreği Türkiye ile atıyor

Kore Savaşı gazisi Emekli Tümgeneral Ro:- "Korelilerin, zor durumda kaldığında uzaklardan gelerek kendisine yardım etmeye hazır Türk kardeşleri var" - Emekli Tuğgeneral Song:- "Yüreğimiz daima Türkiye halkı ile atıyor"- Emekli Albay Kim:- "Türkleri kan ka

SEUL (AA) - TEVFİK DURUL - Koreli gaziler, Türk askerlerin Kore Savaşı'ndaki fedakarlığından minnettar olduklarını belirterek, yüreklerinin daima Türkiye ile attığını söyledi.

Güney Kore'nin başkenti Seul'deki Koreli Veteranlar Derneğinde 1950-1953 yıllarında yaşanan Kore Savaşı'na ilişkin anılarını AA muhabirine anlatan gaziler, Türk askerlerinin bu savaşta gösterdiği kahramanlıktan ötürü Türkiye'ye minnettar olduklarını belirtti.

Emekli Tümgeneral Ro Moosik, Kore Savaşı çıktığında 20 yaşında olduğunu ve piyade birliklerine katılarak zorlu kış şartlarında cepheye gittiğini kaydetti.

Eksi 40 derece soğukta, Kuzey Kore'ye yardıma gelen kalabalık Çin ordusuna karşı zorlu bir mücadele verdiklerini aktaran Ro, "Türk askeri, savaşın en kritik zamanlarında sahneye çıkarak, sayıca üstün olan Çin ordusuna karşı Güney Kore'yi savunmak için cephede kahramanca savaştı." dedi.

- "Korelilerin Türk kardeşleri var"

Ro, "Korelilerin, zor durumda kaldığında uzaklardan gelerek kendisine yardım etmeye hazır olan Türk kardeşleri var." diye konuştu.

Güney Kore'de Donanma Güçleri kurulduktan bir yıl sonra Kore Savaşı'nın patlak verdiğini anlatan Emekli Tümgeneral Cha Soojung ise kendisinin de savaşın deniz cephelerine sevk edildiğini dile getirdi.

Cha, Türk askerleri ile aynı cephede savaşmadığını ancak Türkiye'den gelen birliklerin kahramanlığından sürekli bahsedildiğini vurguladı.

Emekli Tuğgeneral Song Jin-won, savaş sırasında orduya gönüllü katıldığını belirterek, Türkiye'nin ABD ve İngiltere'den sonra Güney Kore'ye destek için en çok asker gönderen ve en büyük kayıp veren ülke olduğunu hatırlattı.

Türk askerinin, Güney Kore ordusu tarafında "en güçlü" olarak tabir edildiğini kaydeden Song, "Bir Türk askeri, Kore Savaşı sırasında düşman güçlerine 100 kayıp verdirmeden canını vermezdi." ifadelerini kullandı.

- "Türkiye'nin yeri müstesna"

Song, Birleşmiş Milletler (BM) bayrağı altında Kore Savaşı'na 16 ülkenin katıldığını ancak bu ülkeler arasında Türkiye'nin "müstesna bir yere sahip olduğunu" söyledi.

Sadece cephedeki kahramanlığıyla değil, aynı zamanda gösterdiği insanlık ve yerel halka yardımseverlikleriyle hatırladıklarını anlatan Song, "Yüreğimiz, daima Türkiye ve halkı ile atıyor." şeklinde konuştu.

Emekli Albay Kim Hongsoo da "Türkleri kan kardeşimiz olarak kabul ediyoruz. Kan ile yazılan kardeşliğimiz sonsuza kadar sürecek." dedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler