"Korecenin Türkiye'de ikinci yabancı dil olacağına inanıyoruz"

"Korecenin Türkiye'de ikinci yabancı dil olacağına inanıyoruz"

Kore Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Cho:- "İki ülke birbirinden 8 bin kilometre uzak olsa da yüreklerde çok yakın ülkeler. Bu bakımdan Korecenin Türkiye'de ikinci yabancı dil olacağına inanıyoruz. Umarız Kore'de de Türkçe ikinci yabancı dil ol

MERSİN (AA) - SEZGİN PANCAR - Kore Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Dong Woo Cho, resmi ve özel okullar ile özel kurslarda eğitimi ve öğretimi yapılacak diller arasına Bakanlar Kurulu kararı ile Korecenin de eklemesi karşısında duydukları mutluluğu dile getirerek, "Korecenin Türkiye'de ikinci yabancı dil olacağına inanıyoruz. Umarız Kore'de de Türkçe ikinci yabancı dil olur." dedi.

Müsteşar Cho, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iki ülke için her zaman "kardeş" nitelendirilmesinin yapıldığını, Türkiye'de gençler arasında Koreceye yönelik ilgili olmasından mutluluk duyduklarını söyledi.

Korecenin Türkiye'de yabancı dil olarak öğretilmesinin önemine değinen Cho, "Gençlerin Kore dizilerine, şarkılarına ilgisi olduğunu biliyoruz. Bu çerçevede Koreceyi isteyenlerin okulda öğrenebilmesinin iki ülkenin ilişkilerinin gelişmesi açısından çok anlamlı buluyoruz. Umarız Kore'de de Türkçe ikinci yabancı dil olur." ifadesini kullandı.

Cho, iki ülkenin dilinin, aynı dil grubunda olduğunu anımsatarak, "Koreliler için Türkçe öğrenmek, İngilizceden daha kolay, Türkler için de aynı şekilde Korece, İngilizceden daha kolay. İki ülke birbirinden 8 bin kilometre uzak olsa da yüreklerde çok yakın olan ülkeler. Bu bakımdan Korecenin Türkiye'de ikinci yabancı dil olacağına inanıyoruz." diye konuştu.

Türkiye'de kültürlerini tanıtmak için çeşitli çalışmalar yaptıklarını aktaran Cho, Kore Cumhuriyeti Büyükelçiliğinin Kültür Müsteşarlığı olarak çeşitli illeri gezerek etkinlikler düzenlediklerini anlattı.

Cho, Kore'de okumak isteyen gençler için seminerler de düzenlendiğini belirterek, lisans ve yüksek lisans düzeyinde hükümetleri tarafından verilen bursa Türk gençlerinin yoğun ilgi gösterdiğini dile getirdi.

- "Türkiye'ye karşı sempati büyük"

Ülkesinde de Türkiye'ye karşı sempatinin büyük olduğunu vurgulayan Cho, şöyle konuştu:

"Kore ile Türkiye, tarihsel bağı olan, kültürlerinde benzer iki ülke. Bunun için Türk insanları Kore kültürü hakkında yabancı düşünmüyor, daha yakın geliyor. Bir de Güney Kore'ye karşı savaştan beri 'kardeş ülkeyiz' diye olumlu imaj olmasının etkisi olduğunu düşünüyorum. 200 bin kişiden fazla turist geliyor. Türkiye'yi dolaşarak, ülke hakkında bilgi alıyorlar, yemeklerini yiyorlar, dondurmayı çok seviyorlar. Zaten Kore'de de Türkiye hakkında büyük sevgi ve sempati olduğu için 'Türk' denilince çok sıcak karşılıyorlar. Böyle bir ortam olan Kore'de de Türkiye'nin kültürü hakkında daha fazla bilgi paylaşımı olması gerektiğini düşünüyoruz. "

Cho, Güney Kore'de eğitim almak isteyen öğrencilerin, Türkiye'de de Korece öğrenmelerinin eğitim hayatları için kolaylık sağlayacağını da kaydetti.

- "Öğrenciler için mutlu bir haber"

Mersin Kore Kültür Derneği Başkanı Dae Hui Kim ise Güney Kore'yi ve kültürünü merak eden öğrencilerle dernek çatısı altında etkinlikler düzenlediklerini söyledi.

Dil çalışmaları da yaptıklarını ifade eden Kim, "Derneğimizde Kore diliyle ilgili çalışmalar yapıyoruz ama okullarda Korece öğretilmesinin daha iyi olacağını düşünüyoruz. Bunun gerçekleşmesinden dolayı çok mutlu oldum. Kore'yi, Koreceyi ve kültürünü merak eden öğrenciler için de çok mutlu bir haber olduğunu düşünüyorum." diye konuştu.

Kim, seçmeli ders anlamında Korecenin ilgi görebileceğini vurgulayarak, kültürlerini merak eden öğrencilerin bundan yararlanabileceğini anlattı.

Derneğin çalışmalarına katılarak Kore kültürünü öğrenen öğrencilerden 20 yaşındaki Nezihe Döner ise çalışmayı olumlu bulduğunu dile getirerek "İngilizcenin yanında iş hayatında ikinci bir dil daha isteniyor. Kore'nin de Türkiye ile çok fazla uluslararası ilişkileri olduğu için bence çalışma iyi olur." ifadesini kullandı.

Gökçe Begüm Sürer de Kore'de okumak için dili öğrenmek istediğini belirterek, İngilizcede belirli bir seviyeye gelen öğrencilerin bu dili seçebileceğini kaydetti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler