Konya'nın ünlü kalp damar doktoru Ahmet Nihat Baysal HİSDER'e konuk oldu ve kalp sağlığını anlattı

Konya'nın ünlü kalp damar doktoru Ahmet Nihat Baysal HİSDER'e konuk oldu ve kalp sağlığını anlattı

HİSDER’de kalp sağlığı için doğal hayatın formüllerini veren Op. Dr. Ahmet Nihat Baysal, “Hayatımız doğal değil ki biz organik olalım. Eğer biz “Güneş doğunca doğ! Güneş batınca bat!” yaparsak iyi bir hayat yaşamış olacağız" cümlelerini kullandı.

Hikmet İlim ve Sanat Derneği’nin bu haftaki Pazartesi Sohbetleri’nde, “Kalp sağlığı için organik yaşam” hakkında konuşuldu. Konya Şehir Hastanesi kalp cerrahı uzmanlarından Op. Dr. Ahmet Nihat Baysal, zaman yönetimi kavramının önemi üzerinde durarak “Zaman yönetimi kavramı iletişimcilerin kullandığı bir kavram. Ama biz Müslümanlara lâzım olan en güzel şeylerden bir tanesidir. Zaman yönetiminde bizim için hedef, ahirete ve Allah rızasına talip olmak ve kazanmaktır” dedi.

NASIL SAĞLIKLI YAŞANIR

Kalp cerrahı hekimlerine çok sık sorulan sorular arasında “Biz nasıl sağlıklı yaşayabiliriz?” sorusunun geldiğini hatırlatan Op. Dr. Ahmet Nihat Baysal, “Beslenme bizim için kıymetli. Helâl olmak şartıyla ne yediğimizi bilmemiz gerekiyor. Burada helâl olan her bir şeyi az yemektir. Yakın bir süreçte bunu bilim adamları da söyleyecek.” dedi. Sağlıklı yaşam için beslenmeye dikkat etmemiz, egzersiz yapmamız ve stres faktörlerinden uzak kalmamız gerektiğini söyleyen Dr. Baysal, “Gürültü bir stres faktörü olduğu kadar ışık da bir stres faktörüdür. Ama hiç birimiz ışığın stres faktörü olduğunu bilmeyiz! Ancak ışıkta uyuyamayanlar hariç” dedi.

kalp-4.jpg

İÇİMİZDEKİ BİYOLOJİK SAAT VE TAKVİM

Doğuştan içimize yerleştirilen muhteşem bazı donanımlar olduğunu ifade eden Dr. Ahmet Baysal, bunlardan birisinin acıkma hissi, diğerinin susama hissi olduğunu belirterek “Acıkma ve susama hissi muhteşem bir donanımdır. Bu hislerle hem açlığımızı hem de susuzluğumuzu gidermiş oluyoruz. İçimize çakılmış bir başka mekanizma ise biyolojik saattir. Biz içimizde var olan bu saate göre hareket ediyoruz. Bu saat neyle çalışıyor? Bizim bildiğimiz zaman kavramıyla çalışmıyor. İnsan vücudu için geçerli olan saat 05.47 varmış, 07.08 varmış, 12.39 varmış, 15.32 varmış…” diyerek imsak ve namaz vakitlerine dikkati çekti. Baysal, “İşte biz hayatımızı buna göre ayarlıyoruz. Beynin orta yerinde hipofiz ve hipotalamus bezleri var. Mercek tanesi büyüklüğünde olan hipofiz, hayatımızın her şeyini yâni hormonları organize eder. Hormonlarımız neye göre değişiyor? İçimize çakılı olan saate göre değişiyor. Bunu da etkileyen güneş ve ay. Yâni biz O’nun takvimine göre hareket etmiş oluyoruz. Neden? Çünkü bu bedeni O yarattı. Onun nasıl çalışacağını da en iyi O biliyor.”

GÜNEŞ DOĞUNCA DOĞ - GÜNEŞ BATINCA BAT

“Kalp sağlığı için organik yaşam” başlıklı sohbeti, altını çizerek “Güneş Doğunca Doğ! Güneş Batınca Bat!” şeklinde özetleyen Dr. Baysal, “Şu oda ışığı altında bizim vücudumuz travma altında. Normalde bizim bu saatlerde uyku pozisyona geçiyor olmamız lâzım. Çünkü vücut ona göre hormon salgılıyor. Geç vakitlere kadar uyumamak ve ışığa maruz kalmak sağlığımızı bozan bir şey. Sağlığımızı bozan şeyin fazla yemek ya da yağlı yemekte olduğunu sanıyorduk. Organik yaşam için organik olan bir sürü şeye masraf ediyoruz ama hayatımızın kendisi doğal değil. Biz organik değiliz. “Gün doğdu doğ! Gün battı bat!” Eğer biz bunu yaparsak gerçekten iyi bir hayat yaşamış olacağız.” dedi.

BİZİM ANA VATANIMIZ RAHİM

Merhametin doğuştan içimizde güzel bir duygu olarak var olduğunu ve insanın sonradan merhametsizliğe alıştırıldığı ifade eden Dr. Baysal, “Merhamet rahmet kökünden geliyor. Biz rahimden geldik. Rahimden geldiğimiz için merhamet bizim kanımızda var. Bizim ana vatanımız. Merhameti yaşatmalıyız ve ileriye de aktarmalıyız. Yeni nesilde maalesef zayıflıyor.” dedi.

Meram Uluslararası Gençlik Akademisi’nde gerçekleştirilen sohbetten önce Uluslararası İmam Hatip Lisesi öğrencilerinden Etyopyalı (Habeşiştan)Cemal, Kur’an-ı Kerim tilavet etti. Dernek adına Cemal’in hediyesini eğitimci, vaiz ve imam Mehmet Emin Parlaktürk verdi. Op. Dr. Ahmet Nihat Baysal’ın hediyesini ise, HİSDER Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Önder Kutlu takdim etti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.