Konya'nın tarım arazileri DSİ'nin yatırımlarıyla suyla buluşacak

Konya'nın tarım arazileri DSİ'nin yatırımlarıyla suyla buluşacak

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ) tarafından yapılan sulama yatırımlarıyla Türkiye'nin tarım arazilerinin verimliliği artıyor. Bakan Yumaklı, 2024 yılında sulama alanlarının genişletilerek, gıda güvenliğine katkı sağlanacağını açıkladı.

Türkiye, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ) tarafından gerçekleştirilen sulama yatırımlarıyla tarım alanlarının verimliliğini artırıyor. Bakan İbrahim Yumaklı'nın açıklamalarına göre, bu yıl yeni yatırımlarla sulamaya açılacak arazi miktarı 7,23 milyon hektara çıkarılacak.

Bakan Yumaklı, küresel ısınma ve nüfus artışıyla birlikte temiz ve güvenli gıdaya olan talebin arttığına dikkat çekti. DSİ Genel Müdürlüğü'nün sulama projelerine hız verdiğini belirten Yumaklı, bu projelerin tarıma dayalı gıda güvenliğinin sağlanmasına önemli katkılar sağladığını ifade etti.

Türkiye'nin tarım arazilerinin yaklaşık 24 milyon hektar olduğunu hatırlatan Bakan Yumaklı, teknik ve ekonomik olarak sulanabilecek arazi miktarının 8,5 milyon hektar olduğunu vurguladı. 2023 yılı itibariyle bu miktarın yüzde 80'ine karşılık gelen 7,1 milyon hektar arazinin sulamaya açıldığını belirtti.

Sulama projeleriyle tarım alanlarında çeşitliliğin arttığına işaret eden Bakan Yumaklı, sulanan alanlardaki üretim değeri artışının, gayri safi milli zirai geliri projesiz duruma göre yaklaşık 5 kat artırdığını kaydetti. Bu durumun, kırsal kalkınma ve göçü önleme açısından önemli olduğunu vurguladı.

Bakan Yumaklı, 2024 yılında yapılacak sulama yatırımlarıyla sulamaya açılan alanın 7,1 milyon hektardan 7,23 milyon hektara, toplulaştırması tamamlanan alan miktarının ise 7,3 milyon hektardan 7,9 milyon hektara yükseltileceğini belirtti.

Tamamlanacak bazı projeler arasında Konya Ovası 1,2,3 Sulamaları İkmali, Çorum Koçhisar Sulaması, Samsun 19 Mayıs Barajı Sulaması, Diyarbakır Silvan Kuruçay Barajı Sulaması ve Kayseri Bünyan Elbaşı-Karadayı Sulaması bulunuyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum