Konya'nın hocası Sultan’ül Vaizin Tahir Büyükkörükçü vefatının 10'uncu yılında rahmetle anılıyor

Konya'nın hocası Sultan’ül Vaizin Tahir Büyükkörükçü vefatının 10'uncu yılında rahmetle anılıyor

Konya’nın manevi mimarlarından Sultan’ül Vaizin Tahir Büyükkörükçü Hocaefendi vefatının 10. yılında rahmetle anılıyor. Sesi ve şahsiyeti ile Konyalıların gönüllerinde yer edinen Tahir Büyükkörükçü'nün sözleri hafızalardaki tazeliğini koruyor

Konya'nın manevi mimarlarından Tahir Büyükkörükçü Hocaefendi'nin vefatının üzerinden tam 10 yıl geçti. 5 Mart 2011 ‘de Tahir Büyükkörükçü Hocaefendi, Konya’nın değerli Hocaları arasında yer alarak ebediyete uğurlandı. Memleket.com.tr olarak, sadece ve sadece Allah rızasını gözeten bir hayat yaşan Vaizlerin Sultanı Tahir Hocamızı rahmet ve minnetle anıyoruz...

tahirhocac.jpg

Milli Görüş Lideri Necmettin Erbakan’dan bir hafta sonra, tarihi kalabalıktaki bir cenaze töreniyle ebediyete uğurlanan Tahir Büyükkörükçü Hocaefendi hafızalardaki yerini korumaya devam ediyor.

TAHİR BÜYÜKKÖRÜKÇÜ HOCAEFENDİ KİMDİR?

Ömrünü İslama adayan Tahir Büyükkörükçü Hocaefendi, 1925 yılında Konya’da doğdu. İlkokulu mahalle okulunda, ortaokulu ise Karma Ortaokulu’nda okudu. Üçüncü sınıfta okuduğu sıralarda Kapu Camii’ne giden ve burada bir Haci İsa Ruhi Bolay efendinin vaazından çok etkilenen Büyükkörükçü, daha sonra okulunu bırakarak Bolay’dan ders almaya başladı.
Konya’nın Meşhur hocaefendilerinden Hacı Veyiszâde Mustafa Kurucu Hocadan Hadis dersleri aldı. Ebû Said Muhammed Hâdimi hazretlerinin Berika adlı eserini de, Kurucu Hoca’dan okudu. Bu arada, o günün hafızlık merkezi olan Bulgur Tekkesinde hafızlık çalışmalarına devam etti. Fırsat buldukça da Hacı Hâki Efendiden Farsça dersleri alır.

Resim

Hayran olduğu Mahmud Sami Ramazanoğlu hazretlerinden de manevi ders alan Tahir Büyükkörükçü, asker dönüşü, eski garaj civarındaki Boncuk Camiinde imamlığa başladı ve diğer yandan da yarım kalan hafızlığını tamamladı. Çeşitli camilerde verdiği vaazlara ilgi her geçen gün arttı. Zamanın Diyanet İşleri Başkanı Ahmed Hamdi Akseki bir vesile ile Konya’ya geldi ve Tahir Hoca’nın vaazını dinleyerek, çok beğendi. Prosedür gereği yapılan bir imtihanla Tahir Hoca 1951 yılında Konya merkez vaizliğine tayin edildi.

1960 İhtilaline kadar vaazlarına devam eden Tahir Hoca, İhtilalin sıkıntılı günlerinde dahi vaaz vermeye korkmadan devam etti. İki yıl sonra mahkemeye verilerek vaizlik vesikası elinden alındı 1964 yılında Burdur’a sürgün edildi. Hocaya ceza verdiğini sananlar Burdur halkına ödül vermiştir aslında…

1965’te Konya’ya müftü olarak döndü. Yedi yıla yakın devam eden müftülük döneminden sonra kendi arzusu ile tekrar kısa bir süre vaizlik yaptı ve 1973 yılında emekliye ayrıldı.

tahirho.jpg

1977 yılında Milli Selamet Partisinden Konya milletvekili olarak Meclise girdi. 12 Eylül darbesinde tutuklandı; ‘İslâmî esaslara dönülmesini ve İslâmî devlet kurulmasını istediği’ iddiasıyla Askeri Mahkemece yargılanarak, 11 ay cezaevinde kaldı. Beş yıl devam eden mahkemelerden sonra 1985’te berat etti. Cezaevinden çıkınca tekrar Kapu Camii ne döndü ve vaazları 1999 yılına kadar devam etti.

Resim

Tahir Büyükkörükçü Hocaefendi birçok önemli özelliğinin yanısıra misafirperverliği ile de bilindi. Başta Mahmud Sami Ramazanoğlu hazretleri olmak üzere, Lâdikli Hacı Ahmed Efendi, Hacı Veyis Zade Mustafa Efendi, Muhammed Harrani Hazretleri, Musa Topbaş Efendi, Muhammed Zahid Kotku Efendi, Mekkeli Üstad Muhammed Alevi Maliki, Yahyalılı Hacı Hasan Efendi, Necip Fazıl, Ali Ulvi Kurucu Hocaefendi, Havlucu Ahmed Efendi, Konyalı Dişçi Mehmed Efendi gibi nice alimler ve büyükler de Tahir Büyükkörükçü Hocaefendiyi evinde ziyaret etti.

Resim

Resim

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.