Konya’nın göllerinde su kuşu sayımı tamamlandı

Konya’nın göllerinde su kuşu sayımı tamamlandı

Konya'nın su kuşu varlığına sahip göllerinde yürütülen 2024 yılı Kış Ortası Su Kuşu Sayımı (KOSKS) faaliyetlerinin son bulduğu bildirildi.

Doğa Koruma ve Milli Parklar 8. Bölge Müdürlüğünden konuyla ilgili yapılan açıklamada, su kuşu popülasyonlarının ve sulak alan ekosistemlerindeki değişimlerin uzun dönemde izlenebilmesi için yurt genelinde su kuşu varlığına sahip göl ve iç sularında Tarım ve Orman Bakanlığı koordinasyonunda kış ortası su kuşu sayımlarının yapılmakta olduğu hatırlatıldı.

Açıklamada, bu kapsamda Konya'da Türkiye'nin kuş cennetleri arasında gösterilen Beyşehir Gölü'nün de aralarında olduğu Çavuşcu Göl, Ereğli Akgöl Sazlıkları ve Kozanlı Gökgöl'de yapılan sayımların 8. Bölge Müdürlüğü ile 6. Bölge Müdürlüğü personeli, Selçuk Üniversitesi (SÜ) Beyşehir Kuş Gözlem Topluluğu, Beyşehir Meslek Yüksekokulu öğretim üyeleri ve öğrencilerinden oluşan kalabalık bir toplulukla yapıldığı belirtilerek, "Kış Ortası Su Kuşu Sayımları (KOSKS), su kuşu popülasyonlarının ve sulak alan ekosistemlerindeki değişimlerin uzun dönemde izlenebilmesi için kullanılan temel yöntemlerden biridir. Ülkemizde yapılan Kış Ortası Su Kuşu Sayımları (KOSKS), Uluslararası Su Kuşu Sayımlarının (USS) bir parçasıdır. Bu sayımlar su kuşu popülasyonlarını belirlemek amacıyla alan bazında yapılan ve Wetlands International (Uluslararası Sulak alan Kurumu) tarafından organize edilen küresel bir sayım organizasyonudur. Sayımlar her yılın Ocak - Şubat aylarında, su kuşlarının mevsimsel göç hareketlerinin en az olduğu ve sulak alanlarda kümelendikleri zaman gerçekleştirilmektedir. Ülkemiz genelinde yapılan KOSKS çalışmaları da sulak alanlardaki su kuşu değişimlerini mevsimsel olarak izleyerek önemli ölçüde veri elde edilmesini sağlamakta, sayımlar sırasında alanlar hakkında toplanan veriler güncellenebilmektedir" denildi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.