Konya’nın gelecekte en değerli arazileri buralar olacak

Konya’nın gelecekte en değerli arazileri buralar olacak

Son günlerin en önemli konusu haline gelen su kaynaklarında yeni raporlar yayınlanmaya devam ediyor. Konya Ovası’na taşınan sularla kısmi çözüm bulunmuş görünse de sorun aslında oldukça büyük.

Yeni dünyada uğruna savaşların yaşanacağının öngörülerinin ortaya konduğu su sorunuyla ilgili yeni gerçekler ortaya çıkmaya devam ediyor.

Vahşi tarımsal sulama, küresel ısınma ve artan dünya nüfusu nedeniyle kaynakların tükenmesi, ayrıca kutup bölgelerinde yaşanan erimeler neticesinde değişen iklimler dünyayı yeni bir döneme doğru hızla sürüklüyor.

EYLEM PLANLARI HAZIR AMA

Türkiye’nin kuraklık eylem planı hazırlığı olmasına rağmen azalan yağışları dikkate alarak susuzluğa karşı önlemlerini almadığı ve bu durumun gıda güvenliğini de riske attığı tartışılıyor.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün ortaya koyduğu haritada Türkiye 2020 Aralık ayını şiddetli kuraklık riskiyle karşılamıştı. Türkiye’nin batısı, ortası ve Doğu Anadolu Bölgesi’yle Mardin ili ve civarı acil durum gerektirecek şekilde, kış mevsimi olmasına rağmen şiddetli kuraklık yaşadı. Harita özellikle tarım sektöründe endişeye yol açmış görünüyor.

Durumun vehameti o kadar ileri seviyelere ulaştı ki uzmanlar deniz suyunun içme suyuna çevrilebilmesi için gerekli yatırımların yapılması gerekliliğini tartışın duruma geldi.

konya-kuraklik-haritasi.jpg

KONYA’DA KURAKLIK NE DURUMDA?

Meteoroloji’nin yayınladığı haritaya göre Konya’nın büyük bölümü şiddetli kuraklık yaşayan şehirlerden birisi. Acil durum sinyaliyle işaretlenen şehre içme suyu olarak yer altı kaynaklarından ve Göksu Nehri’nden taşınan sularla kaynak sağlanıyor. Tarımsal sulama için de benzer yöntemlerin kullanıldığı Konya’da günden güne artan nüfus ve tarımsal ürünlerin çeşitleri su kaynaklarını tehdide devam ediyor.

ŞEHRİN EN SULAK YERLERİ

Konya’nın büyük oranda kurak olarak işaretlendiği haritada yalnızca birkaç ilçe yeterli yağışı alabiliyor olarak görülüyor.

Konya’nın güneydoğu ve doğu sınırında yer alan; Aksaray, Karaman ve Niğde sınırlarında yer alan Ereğli ve Halkapınar ilçeleri şehrin en az riski olan bölgeleri olarak işaretlenmiş durumda.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum