Konya'nın coğrafi işaretli etliekmeğini paylaşamadılar

Konya'nın coğrafi işaretli etliekmeğini paylaşamadılar

Konya'nın coğrafi işaretli ürünü etliekmeği Sivaslılar sahiplenirken onlara şimdi de Mardinliler katıldı.

Konya'nın coğrafi işaretli ürünü olmasına rağmen Sivas ve Mardin arasındaki etliekmek tartışmaları alevleniyor. Sivas'ta yaşayan vatandaşlar, geleneksel Sivas etliekmeğini korumak için sahip çıktıklarını ve bu lezzetin sadece kendi şehirlerine ait olduğunu iddia ediyorlar.

30 yıllık bir restoran işletmecisi olan Ali Kara, Sivas etli ekmeğinin özelliklerini anlatarak, "Bizim etliekmeğimiz; Sivas'ta yetişen düvelerin yağlık kaburgasından hazırladığımız etlerimizden oluşur. Sivas etliekmeğinin en büyük özelliği içerisinde çok fazla malzeme olmaması. Bu Selçukludan bu tarafa gelen kültürümüzün devamıdır. Sivas etliekmeği, Sivas için bir markadır. Konya ve Mardin gibi illerimiz etliekmeği öne çıkarmaya çalışsalar da Sivas'ta asırlardır devam eden bir kültürdür" dedi.

Sivas'a ziyarette bulunan ve Sivas etliekmeğini deneyen vatandaşlar da aynı fikirde. Bir İzmirli, "İşim icabı Türkiye'yi geziyorum. Etliekmek Sivas'ta yenir. Konya ve Mardin'de tutturamazlar. Ben İzmir'de oturuyorum ama etliekmek Sivas'ta yenilir. Buranın lezzetini ne Konya, ne de Mardin tutturamıyor" şeklinde görüşlerini dile getirdi.

Etliekmek savaşı Sivas, Mardin ve Konya arasında farklı lezzetlerin vurgulandığı bir rekabete dönüşmeye devam ediyor.

'Konya Etliekmek' Resmi Gazetede yayınlandı

Konya Lokantacılar Odası’nın “555 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname Gereği Coğrafi İşaretlerin Korunmasına İlişkin Tescil Talebi” kapsamında Konya’nın yöresel ürünü “Etliekmek” için Türk Patent Enstitüsüne 2012 yılında yaptığı başvuru kabul edildi. Karar Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum