Konya'dan ABD'ye 2020'de 11 milyon dolarlık av tüfeği ihracatı

Konya'dan ABD'ye 2020'de 11 milyon dolarlık av tüfeği ihracatı

Konya'nın Beyşehir ilçesinde kurulu Huğlu Av Tüfekleri Kooperatifi Başkanı Tanık, "Kooperatifimiz 2020'de ABD'ye 11 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. Diğer ülkelerle ihracat 15 milyon dolara yaklaştı" dedi

Türkiye'nin av tüfeği üretiminde önemli yeri olan Konya'nın Beyşehir ilçesinde kurulan Huğlu Av Tüfekleri Kooperatifi, ABD'ye 11 milyon dolarlık ihracat yaptı. 

Konya'nın Beyşehir ilçesine bağlı Huğlu ve Üzümlü mahallelerinde, yaklaşık bir asır önce evlerin altındaki atölyelerde başlayan tüfek yapımı, süreç içinde teknolojinin de etkisiyle gelişti.

Av tüfeği üretiminde merkez haline gelen 3 bin 600 nüfuslu Huğlu'da, mahallelinin bir araya gelerek kurduğu Huğlu Av Tüfekleri Kooperatifi, imalat, istihdam, ticaret ve ihracatta önemli konuma ulaştı.

Kooperatifin yanı sıra 10'un üzerinde şirket tarafından üretilen av tüfeklerinin ihracatı da her geçen yıl artıyor.

Huğlu Av Tüfekleri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Naci Tanık, AA muhabirine, 1962'de kurulan kooperatifte 500'e yakın çalışanın olduğunu söyledi.

Mahalledeki fabrikada, çifte kırma, yarı otomatik, yivli av tüfeği, askeri keskin nişancı ve havalı av tüfeği üretiminin yapıldığını belirten Tanık, 2015'te yeni atılımlarla piyasada daha güçlü hale geldiklerini dile getirdi.

"ABD'ye ihracatta büyük artış yaşandı"

Tanık, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının sektöre etkisinin olumlu olduğuna dikkati çekerek şunları kaydetti:

"Pandemiden dolayı insanların doğaya gitmesi, ava gitme isteği silahlanmaya itti. ABD'ye ciddi anlamda ihracatımız var. Pandemi kaynaklı Avrupa'daki çoğu fabrikaların kapatılmasıyla da ABD'li ithalatçılar Türkiye'ye yöneldi. Şu anda yoğunluk sürüyor, fabrikamız tam kapasite çalışıyor. Mahalledeki tüm firmalar tam kapasite çalışıyor. Kooperatifimiz 2020'de ABD'ye 11 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. Diğer ülkelerle ihracat 15 milyon dolara yaklaştı. ABD'ye ihracatta büyük artış yaşandı. 65 ülkeye ihracat yapıyoruz. Bölgede diğer firmalarla Huğlu'nun yıllık ihracatı 50 milyon dolar."

Tanık, 2020 ihracat rakamlarının kendilerini sevindirdiğini, hedeflerinin, bu rakamları daha da artırmak olduğunu ifade etti. 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.