Konya'daki sel ve su baskınlarında son durum! AFAD'dan açıklama geldi

Konya'daki sel ve su baskınlarında son durum! AFAD'dan açıklama geldi

Konya'da art arda uyarıların ardından gelen şiddetli yağış çok sayıda su baskını ve sele neden oldu. Tüm ekipler yaraları sarmak için seferber olurken, AFAD'dan yapılan açıklamada son durum hakkında detaylı bilgiler paylaşıldı

AFAD Konya İl Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, İl Müdürü Yıldız Tosun'un Ereğli Kaymakamı Edip Çakıcı ile dün akşam saatlerinde etkili olan kuvvetli yağışlar sonucu sel ve su baskının yaşandığı Zengen Mahallesi'nde incelemelerde bulunduğu kaydedildi.

Konya Valiliği koordinesinde Türkiye Afet Müdahale Planı kapsamında meydana gelen aşırı yağışlardan kaynaklı sel ve su baskınlarına 350 personel, 132 araçla gerekli müdahalelerin yapıldığı aktarılan açıklama şöyle:

Konya Valiliğimiz koordinesinde TAMP (Türkiye Afet Müdahale Planı) kapsamında;

ULAŞIM ALTYAPI ÇALIŞMA GRUBU TARAFINDAN

  • Afet ve acil durumlarda afet bölgesine en hızlı ve güvenli ulaşımın sağlanmasından ve seyrüsefer düzenlenmesine yönelik koordinasyondan sorumlu olan Çalışma Grubu (Karayolları 3. Bölge Müdürlüğü, DSİ 4. Bölge Müdürlüğü, Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve İlçe Belediye Başkanlıkları) tarafından yoğun yağıştan dolayı hasar görmüş yolların onarımı yapılmış ve su birikintileri tahliye edilmiştir.

  • Karayolları Bölge Müdürlüğü sınırları dâhilinde Konya ve Ankara -Aksaray, Aksaray -Adana Devlet yollarında ve Güneysınır il yolunda aşırı yağışların neden olduğu olumsuzluklara karşı gerekli çalışmalar yapılmıştır. Yollardaki çamur örtüsü temizlenmiş, biriken sel suları rögar ve gider çıkışları üzerinden tahliye edilmiştir.

  • Büyükşehir Belediyesine bağlı İtfaiye ekipleri tarafından 293 noktada ve il merkezinde 3 alt geçitte meydana gelen su baskınına müdahale edilmiştir.

  • KOSKİ Genel Müdürlüğü tarafından İlçelerimizdeki 83 noktadaki su baskınına müdahale edilmiştir.

ARAMA VE KURTARMA ÇALIŞMA GRUBU VE TAHLİYE, YERLEŞTİRME VE PLANLAMA ÇALIŞMA GRUBU TARAFINDAN

  • Yoğun yağışlar nedeniyle mahsur kalan vatandaşlarımızın güvenli bölgelere tahliyesi için AFAD, Jandarma ve İtfaiye ekiplerince ivedilikle müdahaleler yapılmış ve ani kuvvetli yağış sonrası meydana gelen su baskınında Ereğli-Zengen Mahallesinde kamyon üstünde mahsur kalan 2 vatandaşımız, Ereğli İtfaiye ekipleri tarafından botla alınarak güvenli bölgeye alınmışlardır.

GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK ÇALIŞMA GRUBU TARAFINDAN

  • Yoğun yağışların neden olduğu tarım alanları, meralar v.b. alanlardaki tarımsal zararları tespit etmek ve müdahale etmek üzere Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri ivedilikle saha çalışmalarına başlamışlardır.

GÜVENLİK VE TRAFİK ÇALIŞMA GRUBU TARAFINDAN

  • Yoğun yağış ve sonrasında meydana gelen olumsuzluklara karşı sorumlu olduğu yollarda trafik akışkanlığını sağlamak ve trafiği gerektiği şekilde yönetmek üzere İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığı ekipleri görev almışlardır.

HASAR TESPİT ÇALIŞMA GRUBU TARAFINDAN

  • Aşırı yağışlardan dolayı yapısal hasarları tespit etmek için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğüne bağlı ekipler çalışmaları devam etmektedir.

BESLENME ÇALIŞMA GRUBU TARAFINDAN

  • Aşırı yağışlardan dolayı barınma alanları hasar gören tarım işçilerinin gıda ihtiyacının karşılanması için ivedilikle çalışmalara başlanmıştır.

  • İçeri Çumra’da çadır içi malzemeleri selden hasar görmüş tarım işçilerine STK(Sivil Toplum Kuruluşu)’larımız ve Kızılay tarafından 100 haneye gıda kolisi, konserve, ekmek ve kumanya ve 60 adet battaniye dağıtımı yapılmıştır.

  • Ereğli İlçemizde selden zarar gören mevsimlik tarım işçilerimize Ereğli Belediyesi tarafından 1.000 kişilik sıcak çorba dağıtımı yapılmıştır.

  • Kaymakamlık koordinesinde AFAD ekiplerimizce 100 adet battaniye ve STK(Sivil Toplum Kuruluşu)’lar tarafından da 40 adet battaniye dağıtımı gerçekleştirilmiştir.

  • Zorlu meteorolojik şartlarda tüm ekiplerimizle tüm imkânlar seferber edilerek çalışmalar gerçekleştirilmektedir.

  • Sel ve su baskınından etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor ve TAMP (Türkiye Afet Müdahale Planı) kapsamında hasar tespit çalışmaları ilgili paydaşlarımızca devam etmektedir.

⚠️Sel ve su baskını tehlikesine karşı vatandaşlarımız;

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.