Konya'da yok ama bazı bölgelerde hasat verimli

Konya'da yok ama bazı bölgelerde hasat verimli

Hatay’ın Arsuz ilçesinde kayısı hasadı başladı. Zirai dondan etkilenmeyen ilçede, 50 yıllık ağaçlardan toplanan kayısılar aromasıyla öne çıkarken, kilosu 50-70 TL arasında satılıyor.

Türkiye’nin bereketli topraklarından biri olan Hatay’da, bu yıl kış ve ilkbaharda etkili olan zirai don birçok ürüne zarar vermişti. Ancak Hatay’ın Arsuz ilçesi, iklimi ve toprak yapısıyla bu olumsuz etkiden korunarak, üreticilerin yüzünü güldürdü. İlçede kayısı hasadı başladı.

40 Derecede Zorlu Hasat Mesaisi

Özellikle Kurtbağı Mahallesi’nde çiftçiler, sıcaklığın 40 derecenin üzerine çıktığı günlerde, zorlu mesailerine devam ediyor. İşçiler günde bin TL yevmiye ile çalışırken, tarladan toplanan kayısılar kilosu 50 TL ile 70 TL arasında alıcı buluyor.

Konya'da yok ama bazı bölgelerde hasat verimli

Malatya’daki Don, Arsuz Kayısısına Talebi Artırdı

Türkiye’nin kayısı üretiminde başı çeken Malatya’da bu yıl don nedeniyle ciddi rekolte kaybı yaşanırken, bu durum Arsuz kayısısına olan ilgiyi artırdı. Zirai dondan etkilenmeyen Arsuz, piyasada önemli bir alternatif haline geldi.

Konya'da yok ama bazı bölgelerde hasat verimli

"Bu yıl 40 ton kayısı bekliyoruz"

Arsuzlu üretici Sezer Kala, bu yıl kayısıdan umutlu olduklarını belirterek, “50 yıllık kayısı ağaçları var, hasada yaklaşık bir hafta önce başladık. Hasat 45-50 gün sürecek. Arazim 30 dönüm, bu yıl 40 ton kayısı almayı bekliyoruz. Yaklaşık 300 yetişkin kayısı ağacımız var. Doğduğumdan beri bu işi yapıyorum” dedi.

Konya'da yok ama bazı bölgelerde hasat verimli

“Bu Kayısıyla Yarışacak Başka Kayısı Yok”

Hasat sırasında sıcak havayla mücadele ettiklerini anlatan Kala, “Havalar çok sıcak, önümüzdeki üç gün daha sıcak olacak gibi. Şu an kayısı yerinde 50-70 TL arasında alıcı buluyor. Fiyatlar henüz tam oturmadı. Malatya’daki don nedeniyle bu yıl bizim kayısı daha kıymetli oldu. Bu kayısıyla yarışacak başka kayısı yok, bizim kayısı bambaşka bir şey” ifadelerini kullandı.

Konya'da yok ama bazı bölgelerde hasat verimli

Şekerpare Raflardaki Yerini Almaya Başladı

Kayısı çeşidi olarak Şekerpare’nin de hasadına başlandığını ifade eden üretici, bu ürünün de kısa sürede pazara yayılacağını belirtti.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.