Konya'da üretici rakamlardan memnun! İşçiler ise ücretlerinin daha iyi olmasını bekliyor

Konya'da üretici rakamlardan memnun! İşçiler ise ücretlerinin daha iyi olmasını bekliyor

KSO Başkanı Memiş Kütükcü, geçen yıl Konya'nın ihracatının yüzde 37,8 ile Türkiye ortalamasının üzerinde artırdığını belirtti. Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk de Konya'nın ihracat rakamlarından büyük bir memnuniyet ve mutluluk duyduklarını söyledi.

Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü, Konya'nın 2021 yılı ihracat performansını değerlendirdi. Üretim gücüyle Türkiye'nin lokomotif şehirleri arasında yer alan Konya'nın artık net bir ihracat şehri haline geldiğini, her geçen yıl istikrarlı bir şekilde artan ihracat rakamlarının Konya'nın gelecek vizyonunu şekillendirdiğini ifade eden Kütükcü, "2021 yılında Konyamız devam eden pandemi ve ekonomideki zor şartlara rağmen, yatırıma, üretime, ihracat ve istihdama devam etti. 2021 yılında 3 bine yakın firmamız ihracat yaptı. 2 milyar 997 milyon 558 bin dolar ihracat ile Cumhuriyet tarihinin ihracat rekorunu kırdık" şeklinde konuştu.

MAKİNE VE AKSAMLARI SEKTÖRÜ İLK SIRADA

Sektörlerin ihracat rakamları ile ilgili bilgi veren Başkan Kütükcü, "2021 yılında, ihracatımızın ilk sırasında 640 milyon 881 bin dolar ile makine ve aksamları sektörü yer aldı. Otomotiv endüstrimiz 596 milyon 69 bin dolar ile ikinci sırada yer alırken, üçüncü sırada 289 milyon 159 bin dolar ile hububat, bakliyat ve yalı tohumlar sektörü, dördüncü sırada da 260 milyon 882 bin dolar ile savunma ve havacılık sanayi sektörümüz geldi" diye konuştu.

KONYA, SAVUNMA SANAYİ İHRACATINI YÜZDE 70.1 ARTIRDI

2021 yılında Konya'nın tüm sanayi sektörlerinde ihracatını artırdığı bilgisini de paylaşan Kütükcü, "Yıl genelinde şehir olarak, sanayi sektörlerimizin pek çoğunda ihracat artışı kaydettik. Özellikle son dönemde Konya'mızın öne çıktığı savunma ve havacılık sanayi ihracatımızda yaşanan yüzde 70.1'lik artış, bizleri son derece mutlu etmiştir" dedi.

KSO'DAN FİRMALARA İHRACAT REHBERLİĞİ

Kütükcü, Konya Sanayi Odası olarak, Konya'nın ihracatını geliştirmek için önemli çalışmalar yürüttüklerinin altını çizerek, "Konya'mızın ihracat rakamlarının ve niteliğinin artması için çok önemli çalışmalar yürütüyoruz. Konya Sanayi Odamız bünyesinde kurduğumuz İhracat Destek Ofisi ile ihracat yapmak isteyen firmalara destek olurken, aynı zamanda ihracatını geliştirmek, yeni pazarlara ulaşmak isteyen firmalarımızın da yanında oluyoruz. 2021 yılında da düzenlediğimiz B2B görüşmeleri, ülke tanıtım toplantıları ve eğitim çalışmalarımızla ihracatçılarımıza rehberlik ettik. 2022'de de bu çalışmalarımız artarak devam edecek" ifadelerini kullandı.

ÖZTÜRK'TEN AÇIKLAMA

Konya'nın ihracat rakamlarından büyük bir memnuniyet ve mutluluk duyduklarını ifade eden Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk yaptığı değerlendirmede, "Şehrimiz her sene olduğu 2021'de de ihracatını artırarak ülke ekonomisine katkısını artırmayı sürdürmüştür. İhracat artışıyla, dış ticaret fazlasıyla Konya, ülke ekonomisini sırtlamaya devam etmektedir. Geçmişte olduğu gibi bugün de tüm zorlukları aşmak için Konya özel sektörü üzerine düşen her türlü sorumluluğu fedakârca yerine getirmeye devam etmektedir. Şehrimizin bu özelliğiyle bir kez daha gurur duyduk. Aralık ayında gerçekleşen yüzde 21,93 artışla 287.7 milyon dolar aylık ihracat Konya'nın en yüksek aylık ihracat rakamıdır. Aylık bazda gelen rekor seviyede ihracat rakamları ile şehrimiz 2021'in tamamında yüzde 37,83 artışla 2,997 milyar dolar ihracat rakamına ulaşmıştır. 2021 yılında Konya Türkiye'nin genel ihracatındaki payını yükselterek yüzde 1,45 ile 11. sırada yer almıştır. 3 milyar dolar seviyesinde gerçekleşen yıllık ihracat rakamı Konya'nın küresel bir ticaret merkezi olduğunu göstermiştir. Bu başarıda emeği olan, alın terini döken herkesi kutluyorum. 2022'de de Oda olarak tüccar ve sanayicilerimizle işbirliği içinde çalışmaya, ihracatçılarımıza yol göstermeye devam edeceğiz" dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum