Konya'da tarihi gün!

Konya'da tarihi gün!

Konya tarihi günlerinden birini daha yaşıyor. Yenilenen Mevlana'nın yeşil kubbesinin ardından bir yenilik daha yapılıyor.

Konya İl Kültür Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı açıklama şu şekilde:

Hazreti Mevlâna’nın 17 Aralık 1273 yılında vefatından sonra 1274 yılında mezarı üzerine ceviz ağacından kündekâri tekniğinde ahşap bir sanduka yaptırılmıştır. Mevlâna’nın oğlu Sultan Veled ise 1312 yılında vefat ettiğinde babasının mezarının yanına defnedilmiştir.

16. yüzyılda Osmanlı Sultanı Kanuni Sultan Süleyman tarafından Mevlâna ve oğlu Sultan Veled’in mezarlarını çevreleyecek şekilde mermerden sanduka yaptırılmıştır. Sanduka üzerine Kanuni tarafından deri üzerine atlas kumaş kaplamalı bir pûşîde (mezar örtüsü) yaptırılmış, daha sonra III. Selim tarafından 1790 yılında deri üzerine atlas kumaşla Maraş işi tekniğinde yaptırılmıştır.

Zamanla yıpranan bu pûşidenin yerine Sultan Abdülhamid Han tarafından 1895 yılında, deri üzerine Maraş işi tekniğinde bir pûşide yaptırılmıştır. Bu pûşide 126 sene hiç kaldırılmadan kullanılmıştır. Zamanla yıpranması üzerine 2018 yılında Bakanlığımıza bağlı restorasyon merkezi uzmanları tarafından restore edilmeye çalışılan bu pûşidenin korumaya alınarak müzede sergilenmesinin uygun olacağı kanaatine varılmıştır.

Bilim Kurulunun çalışmaları neticesinde Mevlâna’nın sandukasının ilk haline irca edilmesi, bugün babası Sultan’ul-Ulema’nın kabri üzerinde bulunan ilk ahşap sandukaya benzetilmek suretiyle yenilenmesine karar verilmiştir.

Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Mehmet Nuri Ersoy’un katılımıyla 17 Aralık 2021 Cuma günü saat 16.00’da Mevlâna Müzesi’nde bulunan Hazreti Mevlâna ve Oğlu Sultan Veled’in yenilenen sandukası ve pûşidesinin değişimi programı düzenlenecektir.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.