Konya'da Sarıkamış Harekâtı ve şehitleri konuşuldu

Konya'da Sarıkamış Harekâtı ve şehitleri konuşuldu

KTO Karatay Üniversitesi Tarih Bölümü ile Konya Fikir Sanat Kültür Adamları Birliği Derneği iş birliğiyle düzenlenen panelde, Prof. Dr. Yusuf Küçükdağ, Prof. Dr. Caner Arabacı ve Emekli Tarih Öğretmeni Ali Gümrah, Sarıkamış Harekâtı ve şehitlerini anlattı

KTO Karatay Üniversitesi Tarih Bölümü ile Konya Fikir Sanat Kültür Adamları Birliği Derneği iş birliğiyle düzenlenen panelde, Sarıkamış Harekâtı ve şehitleri konuşuldu.

KTO Karatay Üniversitesi konferans salonunda düzenlenen panele Konya Fikir Sanat Kültür Adamları Birliği Başkanı Prof. Dr. Yusuf Küçükdağ, yönetim kurulu üyeleri, KTO Karatay Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Öksüz ile öğrenciler katıldı.

"80 bin şehidin ailesi sadece 'vatan sağ olsun' dedi"

Panelin oturum Başkanlığını yapan Dernek başkanı ve KTO Karatay Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Yusuf Küçükdağ, panelin açılışında yaptığı konuşmasında, “1. Dünya Savaşı sırasında, 22 Aralık 1914 ve 6 Ocak 1915 arasında Osmanlı İmparatorluğu ile Rus İmparatorluğu arasında Sarıkamış ve çevresinde gerçekleşen bir Harekât olup, Osmanlı İmparatorluğu'nun askeri taktik hatalarıyla büyük bir başarısızlıkla sonuçlanmıştır. Sarıkamış Harekâtında çok sayıda şehit verdik. Enver Paşa çok soğuk hava şartları olmasına rağmen, o cepheye asker gönderdi. 80 bin kişi şehit olmuştur. Bu millet büyük bir millettir. Bu 80 bin şehidin ailesinden olumsuz bir tepki gösterilmediği gibi, sadece 'vatan sağ olsun' dediler. Gençlerimiz bundan bir ders çıkarırlar. Sarıkamış’ta olduğu gibi, Rusların Kafkas politikası hiç değişmedi. O tarihte Almanlar müttefikimiz olmasına rağmen samimi değildiler. Sarıkamış’taki şehitlerimizi rahmetle anıyoruz. Dernek yönetim kurulu üyemiz Prof. Dr. Caner Arabacı ve Tarih Öğretmenim Emekli Tarih Öğretmeni Ali Gümrah Hoca’mdan konuyu anlatmaları istedik. Bizi kırmadılar. Kendilerine teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

4.jpg

"Sarıkamış Harekâtı, Turan Yolu ve Kafkaslara açılma amacıyla yapılmıştı"

KTO Karatay Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Caner Arabacı, Sarıkamış Harekâtı hakkında bilgi vererek, “Sarıkamış Harekâtının yapıldığı dönemde bölge kış mevsimi olması nedeniyle çok soğuktur. Ruslar Sarıkamış bölgesinde daha dar demiryolu yaparken, Kars’ta normal demiryolu yaptılar. Sarıkamış’ta şehit vermemizin nedenlerine bakarsak, soğuk hava şartları ve demiryolundan yoksun olmamızdır. Ruslar 40 yılda şehir içi ve Kars’a hizmet verdiler. Ordularına lojistik anlamda destek vererek güçlendirdiler. Ruslar Kafkas kavmi değildirler. Balçık Slav kavmindendir. 1500’den itibaren kademe kademe Kafkaslar'a gelmeye başladılar. Kafkaslar'da 20 tane Türk Hanlığı vardı. Ruslar birleştiler. Türk Hanlıkları ise birleşemediler. Sarıkamış Harekâtı, Turan Yolu ve Kafkaslara açılma amacıyla yapılmıştır.

"Bu harekâtı planlayan Almanlardır"

Ruslar soğuk hava şartlarına kendini hazırlamıştı, biz değildik. Üstelik bu harekâtı planlayan Almanlardır. Millet olarak biz samimi ve mert bir milletiz. Oysa Almanlar samimi değildi. Bu plan tutmadı. I Dünya Savaşı'nda kepeği çoğaltarak kendi menfaatini düşünen Almanlar için bu cephe açılmalıydı. Rus gücünün önünün kesilmesi gerekiyordu. Enver Paşa, Almanların gizli planını göremedi. Sarıkamış’ta hava çok soğuktu. Askerin elbisesi de soğuk hava şartlarına uygun değildi. Enver Paşa bizim askerimiz merttir ve vatanseverdir diyerek, elbiseyi, soğuğu dikkate almadı. Askerimiz üç koldan Sarıkamış’ı kuşatıyorlar. Ruslar demiryolu marifetiyle askerlerini çoğaltırken, mühimmat açısından da güçlendirmişti. Harekât’ta soğuk hava şartlarının etkisiyle askerlerimizin çoğunluğu donarak öldü. Birçoğu da esir düştü.

"Vatanseverlik hala bizi ayakta tutuyor"

Bu Harekât askerimizin kahramanlığını ve vatanseverliğini göstermiştir. Yine bu harekât’ta askerimizin sevk ve idaresiyle ilgili bir problem vardı. Mart’ta yapılsaydı daha iyi bir sonuç elde edilebilirdi. Sarıkamış’ı kurtaralım derken, Doğu Anadolu’yu da kaybetmeye başladık. Vatan sizinse ordu da sizin olmalıdır. Onun için de gençlerimizin yetişmesi lazım. Yüksek düşünceli, vatansever gençler yetiştirmeliyiz. Sarıkamış Harekâtı yapılalı 107 yıl oldu. Şehitlerimizi rahmetle anıyoruz. Vatanseverlik hala bizi ayakta tutuyor” diye konuştu.

3.jpg

"Birçok askerimiz amcam gibi Sarıkamış’ta donarak şehit oldu"

Emekli Tarih Öğretmeni ve Şehit torunu Ali Gümrah da konuşmasında okumanın önemine dikkat çekerek, “Günümüzde kitabımız Kur’an-ı Kerim okunmuyor. Okumak çok önemlidir. Hele tarihi daha çok okuyarak öğrenmeliyiz. Sarıkamış Harekâtıyla ilgili ebemden dinlediğimi sizlere aktaracağım. Cihadı Ekber ilan edilince küçük amcam 20 yaşında askere uğurlanır. Giderken kefen almaya gidiyorum diyor ve dönmüyor. Çok soğuk bir hava vardır. Üç gün askerlerimiz aç kalıyor. Komutan geri çekilin emri veriyor. Fakat tipili bir havada amcam yanındaki asker arkadaşına sen benim yüzümden ölme silah ve tesisatlarımı al der. Sonra donarak ölüyor. Birçok askerimiz amcam gibi Sarıkamış’ta donarak şehit oluyor. Orada şehit olanların aileleriyle görüşülse ve kitap haline getirilse çok faydalı olacaktır. Gençlerimiz bunları öğrenecektir. Şehitlerimize rahmet diliyorum.”

Panelin sonunda KTO Karatay Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Öksüz, Emekli Tarih Öğretmeni Ali Gümrah’a kitap hediye etti.

1.jpg

2.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.